Miło nam poinformować o tym, że projekt zagranicznych staży zawodowych "Gastronomia i hotelarstwo nie są nam obce" NICEA 2018, realizowany przez Zespół Szkół nr 1 w ramach Programu ERASMUS + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA otrzymał status "DOBREJ PRAKTYKI".
To wynik zgłoszenia projektu do trzeciej edycji konkursu na najlepsze praktyki szkół zawodowych w zakresie zapewnienia jakości kształcenia o nagrodę "Szkoła zawodowa najwyższej jakości" 2018. Obszar praktyki - współpraca z otoczeniem szkoły, w tym z pracodawcami. Organizator konkursu - Fundacja Fundusz Współpracy wraz z Mazowieckim Kuratorium Oświaty, Ośrodkiem Rozwoju Edukacji i Mazowieckim Samorządowym Centrum Doskonalenia Nauczycieli.
Czytaj więcej: Nasz projekt mobilności ERASMUS+ NICEA 2018 DOBRĄ PRAKTYKĄ
14 kwietnia 2018 r. w Grodziskim Centrum Kultury odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów stażowych uczestnikom projektu "Gastronomia i hotelarstwo nie są nam obce", realizowanego przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA.
Zbiegło się ono z wizytą delegacji z Francji, w tym Honorowego Konsula RP w Nicei – Wiesława Forkasiewicza oraz Prezesa Stowarzyszenia Azur Club France – Pologne, którego członkiem jest Zespół Szkół nr 1 – Jolanty Forkasiewicz.
Stażyści przygotowali poczęstunek dla przybyłych gości – przedstawicieli władz miasta, lokalnej społeczności, swoich rodziców, korzystając z receptur przywiezionych z Francji (kuchnia/obsługa konsumenta).
Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo nie są nam obce”, realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA (uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich ZS nr 1 – Technikum nr 1) już niebawem będą odbywać 2-tygodniowy zagraniczny staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Dzięki temu uzyskają kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji).
Otrzymają adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia lub serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelu). Znajdą również czas na spotkania z francuskimi mediami, przedstawicielami tamtejszych pracodawców, wzajemną integrację oraz zwiedzanie Nicei i jej okolic.
Wyjazd do Francji został poprzedzony cyklem obowiązkowych szkoleń z zakresu przygotowania językowego, kulturowego, pedagogicznego i BHP.
Po zakończeniu stażu i dokonaniu oceny uczestnik w wyniku certyfikacji otrzyma Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć. Zdecydowanie ułatwi to stażyście udany start w dorosłe, zawodowe życie.
Dobra Praktyka - Konkurs Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości 2018
Upowszechnianie rezultatów projektu. Kuchnia (KONKURS KULINARNY O CHOCHLĘ DYREKTORA ZS nr 1/impreza szkolna)
Upowszechnianie rezultatów projektu. Udział w spotkaniu informacyjnym dla gimnazjalistów (impreza szkolna)
Uroczystość wręczenia certyfikatów stażystom Erasmus+ w Grodziskim Centrum Kultury. Udział delegacji z Francji. Przygotowanie i obsługa poczęstunku
Upowszechnianie rezultatów projektu. Kuchnia/obsługa (KONKURS KULINARNY "REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE"/impreza regionalna)
Upowszechnianie rezultatów projektu. Kuchnia (KONKURS O PUCHAR RESTAURACJI "Piknik"/impreza szkolna)
Upowszechnianie rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (SPOTKANIE WIELKANOCNE PRACOWNIKÓW ZS nr 1/impreza szkolna)
Nicea 2018 - Nicejskie dania
Nicea 2018 - Integracja
Nicea 2018 - Dzień kuchni polskiej w miejscach stażu
Nicea 2018 - Muzeum W. Gombrowicza w Vence
Nicea 2018 - Program kulturowy Cannes
Nicea 2018 - Program kulturowy Monaco
Nicea 2018 - Program kulturowy Nicea
Nicea 2018 - W miejscach stażu
Nicea 2018 - Spotkania z organizacją goszczącą
Nicea 2018
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Warsztaty kulinarne i obsługa konsumenta (dzielenie się doświadczeniem z uczniami Szkoły Podstawowej nr 2 w Grodzisku Mazowieckim; spotkania cykliczne)
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (NOWOROCZNY BAL SENIORA/impreza lokalna)
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (GRODZISKI BAL SENIORA/impreza lokalna)
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (DZIEŃ SĄSIADA/impreza lokalna)
Miło nam poinformować o tym, że Prezydent Andrzej Duda przyznał Wiesławowi (Michelowi) Forkasiewiczowi, Honorowemu Konsulowi RP w Nicei, Krzyż Kawalerski Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej.
Uroczystość dekoracji odbyła się 28 czerwca 2017 r. w nicejskim merostwie, gdzie konsul otrzymał odznaczenie z rąk ambasadora Dariusza Wiśniewskiego.
Natomiast mer Nicei uhonorował Wiesława Forkasiewicza medalem zasługi za "długą i świetną współpracę".
Przypomnijmy o tym, że Honorowy Konsul RP w Nicei od wielu lat wspiera działania Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w zakresie realizacji projektów zagranicznych staży zawodowych dla uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich w ramach Programu Leonardo da Vinci i Erasmus+.
Odwiedza nas 2493 gości oraz 0 użytkowników.