Szczegółowy harmonogram rekrutacji kandydatów na praktyki zawodowe w Nicei

Nicea 2013. I znów wygraliśmy!


Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie UE w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w Konkursie 2012.
Nasz projekt zajął 10-te miejsce na 96 projektów zatwierdzonych do stosowania przez Narodową Agencję Programu.
Tytuł projektu: Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży.
Grupa docelowa: uczniowie klas II i III ZS nr 1 – Technikum nr 1 (zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego, kucharz i hotelarz).
Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).
Wyjazd: 09.06.2013. Staż: 10.06.2013.-28.06.2013. Powrót: 30.06.2013.
Organizacja Goszcząca : UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei).
Rekrutacja uczestników (na podstawie wyników testów z języka francuskiego oraz przedmiotów zawodowych) – IX/X 2012.

Czas mija zdecydowanie zbyt szybko. Tak niedawno przygotowywali się do nicejskiego wyjazdu, zdobywali zawodowe szlify we francuskich restauracjach, zwiedzali Lazurowe Wybrzeże i Prowansję, poznawali tajniki tamtejszej kuchni i konfrontowali swoje umiejętności językowe. Łzy towarzyszyły zarówno wyjazdowi, jak i powrotowi – tylko inna była ich przyczyna.
Przyszła pora na kolejne wzruszenia, tym razem związane z pożegnaniem uczestników projektu mobilności, zrealizowanego w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci (Nicea 2010)   – uczniów klas maturalnych Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1.
27 kwietnia 2012 r. -  podczas uroczystości rozdania świadectw ukończenia szkoły, która odbyła się w Grodziskim Centrum Kultury – tegoroczni stażyści wręczyli swoim poprzednikom oryginalny tort, przypominający do złudzenia logo programu. Maturzyści otrzymali również pamiątkowe dyplomy oraz albumy, uwieczniające cuda Prowansji.
Już w czerwcu tego roku będzie je podziwiać kolejna grupa uczniów – z klas gastronomicznych i hotelarskich. Wyjedzie bowiem do Nicei, by odbyć 3-tygodniowy staż zawodowy, realizując projekt „Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy” w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.



Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu

Zagadnienia do testu sprawdzającego z zakresu obsługi konsumenta (w ramach rekrutacji)

Zagadnienia do testu sprawdzającego z języka francuskiego - zagadnienia ogólne (w ramach rekrutacji)

Zagadnienia do testu sprawdzającego z języka francuskiego - zagadnienia szczegółowe (w ramach rekrutacji)

 

 

 

 

 

Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie"

 

Wizyta Przygotowawcza – Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci

 

W dniach 16.01.2012. – 20.01.2012. odbyła się wizyta przygotowawcza w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.

Wzięli w niej udział:

  • z ramienia organizacji wysyłającej (Zespołu Szkół nr 1) - p. Anna Wrona (wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1, koordynator projektu) i p. Marcin Michaluk (nauczyciel języka francuskiego, wchodzący w skład zespołu projektowego)
  • z ramienia organizacji goszczącej (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR) - p. Hubert Boivin (prezydent Stowarzyszenia Restauratorów) i p. Michel Forkasiewicz (Honorowy Konsul Polski w Nicei).

Wspólnie z partnerem francuskim - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei) pracowano nad nowym projektem mobilności - "Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży" (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Mobilność IVT).

Czas trwania projektu: 01.10.2012. - 01.12.2013.

Staż: 10.06.2013.-28.06.2013.

Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).

Grupa docelowa projektu - 32 uczniów z klas II i III ZS nr 1 (technik: żywienia i gospodarstwa domowego, kucharz, hotelarz), którzy uczą się języka francuskiego i angielskiego.

W wyniku realizacji projektu uczestnicy zdobędą nowe doświadczenie zawodowe, podniosą poziom wiedzy i kwalifikacji zawodowych, zwiększą mobilność i zdolność do uzyskania zatrudnienia na krajowym i europejskim rynku pracy, będą doskonalić język obcy (francuski), w tym zawodowy, poznają inną kulturę, staną się tolerancyjni, otwarci na różnice rasowe, etniczne, religijne.

W projekcie uwzględni się ideę ECVET - europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym, który ma ułatwić gromadzenie, przenoszenie i uznawanie kwalifikacji rozumianych jako potwierdzone w danym państwie wyniki uczenia się. „Nadrzędnym celem ECVET jest wspieranie realizacji uczenia się przez całe życie, zwiększenie przejrzystości i porównywalności kwalifikacji, wspieranie mobilności w wymiarze geograficznym, edukacyjnym i zawodowym oraz pogłębienie wzajemnego zaufania i współpracy między państwami UE”.

Działania służą także podniesieniu prestiżu szkoły oraz pogłębianiu współpracy z partnerem francuskim.

Udział w projekcie pozytywnie wpłynie na jakość kształcenia zawodowego.

Wizyta służyła zapoznaniu partnera z założeniami i wizją projektu; uzgodnieniu strategii współpracy, ustaleniu zadań, działań, roli partnerów (wspólna dbałość o jakość projektu).

CELE:

Wspólne przygotowanie projektu (uzgodnienie celów, założeń, rezultatów); określenie potrzeb stażystów

• Precyzyjne określenie ról, zadań partnerów, zakresu obowiązków

• Opracowanie planu pracy, harmonogramu projektu, programu stażu, metod monitorowania, oceniania, ewaluacji, upowszechniania, sposobu certyfikacji

• Uwzględnienie kwestii zwiększenia porównywalności kwalifikacji i dokumentowania indywidualnych osiągnięć uczniów - ECVET

• Określenie zasad współpracy i komunikacji

• Negocjacje nt. podpisania umów między partnerami

• Zagwarantowanie wysokiej jakości projektu.

 

Program i cele wizyty zostały zrealizowane. W jej efekcie wypracowano ostateczną wersję wniosku projektowego, którą złożono w Konkursie 2012. Negocjacje z partnerem przebiegły pomyślnie przy pełnym zaangażowaniu obu stron. Uzgodniono program stażu zawodowego, uzyskano list intencyjny i podpisano porozumienie o partnerstwie.

Restauratorzy i hotelarze nicejscy, zrzeszeni w Stowarzyszeniu Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR) są gotowi przyjąć naszych stażystów i zapewnić im odpowiednie warunki do zdobywania nowego doświadczenia oraz kwalifikacji zawodowych. Program wizyty był bardzo intensywny, jego realizacja daje nam jednak pełną satysfakcję i mamy nadzieję na to, że przełoży się na wysoką jakość i ocenę złożonego w Konkursie 2012 wniosku projektowego.

 

Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu

13 października 2011 roku w nicejskiej Szkole Gastronomiczno – Hotelarsko – Turystycznej Lycée Paul Augier odbyła się szczególna uroczystość.
Przewodniczący UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenia Restauratorów z siedzibą w Nicei) – Hubert Boivin otrzymał za swoją działalność, w tym współpracę z naszą szkołą, francuskie odznaczenie państwowe - Narodowy Order Zasługi (Ordre National du Mérite).
Jest to odznaczenie Republiki Francuskiej, ustanowione przez prezydenta Charles’a de Gaulle’a w roku 1963. Nadawany jest za zasługi w służbie państwowej, cywilnej i wojskowej.  Posiada pięć stopni: Kawaler (Chevalier), Oficer (Officier), Komandor (Commandeur), Zasłużony Oficer (Grand Officier) i Wielki Krzyż (Grand Croix). Nominacje do odznaczenia zgłaszane są przez ministrów rządu francuskiego dwa razy w roku – 1 maja i 1 listopada. Order przyznawany jest w czasie oficjalnej ceremonii.
W nicejskiej uroczystości wzięli udział m.in.: Przewodniczący Rady Departamentu, Prefekt Regionu, Prezydent Nicei, Konsul Hiszpanii, Honorowy Konsul Polski w Nicei, Dyrektor Lycee Paul Augier, członkowie Stowarzyszenia Restauratorów, przyjaciele i rodzina Odznaczonego, a także (w odpowiedzi na zaproszenie) Starosta Powiatu Grodziskiego – Marek Wieżbicki oraz delegacja Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim: Anna Wrona – Wicedyrektor ZS nr 1 i Marcin Michaluk - nauczyciel języka francuskiego.
Warto przypomnieć o tym, że w 2010 r., korzystając z pomocy Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza, wspólnie ze Stowarzyszeniem Restauratorów zrealizowaliśmy projekt mobilnościowy - Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci). Grupa uczniów Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 odbyła trzytygodniową praktykę w nicejskich restauracjach, uzyskując cenne doświadczenie i kwalifikacje zawodowe.
Nasz projekt był nominowany przez Narodową Agencję Programu „Uczenie się przez całe życie” do Konkursu EDUinspiracje 2011, wyłaniającego najlepsze przedsięwzięcia tego typu, a jego idea oraz rezultaty zostały przedstawione w czasie szkolenia dla nowych wnioskodawców jako przykład dobrej praktyki.
Stowarzyszenie Restauratorów (nasza Organizacja Goszcząca) liczy ponad 440 członków. Na jego czele stoi Président Hubert Boivin, cieszący się w środowisku autorytetem i uznaniem. Przewodniczy on również la Fédération Départementale des Syndicats Patronaux des Cafetiers Restaurateurs Limonadiers des Alpes-Maritimes - czyli Stowarzyszeniu Restauratorów Departamentu Alpes-Maritimes i l’Union Patronale des Cafetiers Restauratueurs et du Métiers de la Nuit Côte d’Azur de Nice -  Stowarzyszeniu Restauratorów Nicejskich. Jest administratorem la Fédération Nationale de la Restauration Française - Narodowego Stowarzyszenia Restauracji Francuskich z siedzibą w Paryżu. Ponadto organizacje te należą do Stowarzyszenia Branży Gastronomiczno-Hotelarskiej.    
UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR, któremu przewodniczy Hubert Boivin działa w regionie słynącym z tradycji kulinarnej i turystycznej. Zrzesza restauratorów, zapewniających wysoką jakość świadczonych usług. Broni  praw i reprezentuje interesy pracowników swojej branży. Współpracuje też z hotelami, posiadającymi zaplecze gastronomiczne. Pomaga w rozwiązywaniu wszelkich problemów. Uzyskanie rekomendacji Stowarzyszenia to liczące się wyróżnienie.
Efektem współpracy podjętej przez Zespół Szkół nr 1 jest również obecnie realizowany projekt w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność - Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy. Już w czerwcu 2012 r. młodzież z klas o specjalności technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarz wyjedzie do Nicei, aby odbyć staż zawodowy w tamtejszych restauracjach i hotelach oraz uczyć się od najlepszych. Wynikiem tego przedsięwzięcia ma być wykształcenie w pełni samodzielnego, pewnego siebie  absolwenta, komunikatywnego, otwartego na świat, konkurencyjnego na rynku pracy i gotowego profesjonalnie wykonywać obowiązki zawodowe.
Wierzymy w to, że Pan Hubert Boivin - Kawaler Narodowego Orderu Zasługi Republiki Francuskiej zechce wspierać nas przy opracowywaniu i wdrażaniu kolejnych projektów, co posłuży kontynuowaniu oraz poszerzaniu zainicjowanej współpracy, a dla nas będzie zaszczytną nobilitacją.

Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej

w ramach Programu "Uczenie się przez całe życie"

 


Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 710 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com