Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w konkursie 2011.

 

Prezentacja podsumowująca realizację projektu Leonardo 2012

Mini-książka kucharska stażystów Leonardo 2012

Zakończenie realizacji projektu mobilności – Nicea 2012 - w Zespole Szkół nr 1

Nicea 2012

Adieu! Żegnamy Was!

Szkolenie Pork Quality System

Konkurs wiedzy o kuchni francuskiej

Program Leonardo 2011/2012 - informacje o projekcie

Zagadnienia do testu sprawdzającego

Program Leonardo da Vinci - Nicea czeka na wytrwałych - Czytaj więcej

PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci IVT – Mobilność

(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej

w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”

 

Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w konkursie 2011.
Serdecznie dziękujemy Le Meridien Bristol, Louvre Hotels, Radisson Blu, Sheraton, Francuskiej Izbie Przemysłowo – Handlowej w Polsce CCIFP za poparcie tej inicjatywy.
Bardzo sobie cenimy współpracę z naszymi Partnerami, mającą na celu podniesienie jakości kształcenia zawodowego.

 

W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu

EDUInspiracje - Gala Wręczenia Nagród Edukacyjnych

Spotkanie podsumowujące projekt Leonardo da Vinci 2013/2014

Stażyści Leonardo życzą smacznego!

Szkolenie z zakresu mięsa drobiowego z udziałem stażystów programu Leonardo da Vinci

"Festyn na Francuskiej - upowszechnianie rezultatów projektu 2013/2014"

Nicea 2013/2014 - dania kuchni francuskiej

Nicea 2013/2014 - miejsca stażu

Nicea 2013/2014 - program kulturowy

Nicea 2013/2014 - spotkanie z przedstawicielami strony francuskiej

Stażyści - projekt 2013/2014

Spotkanie podsumowujące projekt Leonardo da Vinci 2012/2013

Dzień Edukacji Narodowej - obsługa

Dzień Dziecka na Stawach Walczewskiego w Grodzisku Mazowieckim z udziałem stażystów Leonardo

Nicea 2013 - program kulturowy

Stażyści Leonardo na Francuskiej (14.07.2013)

Stażyści Leonardo uczą się pod okiem Mistrza! (10.07.2013)

Nicea 2013 - spotkanie z praktykodawcami i mediami

Nicea 2013 - miejsca stażu

Nicea 2013

Stażyści - konkurs 2012/2013

Warsztaty kulinarne w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości z udziałem stażystów Programu Leonardo da Vinci  - 2012.12.18

Święto Szkoły - wręczenie Europassów - 2012.09.27

Nicea 2012 - wycieczki

Nicea 2012 - miejsca stażu

Nicea 2012

Stażyści - projekt 2011/ 2012

Pożegnanie uczestników projektu mobilności 2009/2010

Szkolenie Pork Quality System z udziałem stażystów

Konkurs wiedzy o kuchni francuskiej z udziałem stażystów

Odznaczenie p. Huberta Boivin (Organizacja Goszcząca) Narodowym Orderem Zasługi

Rekrutacja do projektu Leonardo da Vinci 2011/2012

Nagroda Człowieka Roku dla Honorowego Konsula Polski w Nicei

Uroczyste zakończenie projektu w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Mobilność - 2010.

Nicea 2010 - projekt 2009/2010

 

 

 

 

 

PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci IVT – Mobilność

(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej

w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”

Tytuł projektu:

Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności

na europejskim rynku pracy


NICEA

10 czerwca – 1 lipca 2012 r.

Staż zawodowy młodzieży klas gastronomicznych i hotelarskich

Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1

w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4

Organizacja Goszcząca:

STOWARZYSZENIE RESTAURATORÓW w Nicei - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR

 

Nicea czeka na wytrwałych !

Wrzesień był dla młodzieży z klas II i III Technikum nr 1 niezwykle gorący i to nie tylko za sprawą fantastycznej, letniej pogody. Nadszedł bowiem moment ostatecznego rozstrzygnięcia, kto w czerwcu 2012 r. uda się do słonecznej Nicei, by odbyć staż zawodowy w tamtejszych hotelach i restauracjach.
Chętnych do przeżycia tej niezapomnianej przygody było bardzo wielu. Do rywalizacji przystąpili zarówno uczniowie z klas hotelarskich, jak i gastronomicznych. Pełne nadziei zmagania trwały od 8 do 14 września.
Kandydaci, pisząc przewidziane projektem testy, prezentowali swoje umiejętności z zakresu języka francuskiego oraz obsługi konsumenta. Uczestniczyli także w rozmowie kwalifikacyjnej, wykazując się wiedzą o Francji oraz predyspozycjami do wzięcia udziału w zagranicznym stażu.
Po kilku dniach, pełnych niepokoju i oczekiwania, komisja kwalifikacyjna wyłoniła 32 uczestników, którzy w wyniku rekrutacji uzyskali największą ilość punktów.

Szczęśliwcy rozpoczną niebawem  obowiązkowe przygotowania do nicejskiego wyjazdu. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, wezmą udział w szkoleniach z języka francuskiego, również zawodowego, a także w warsztatach pedagogicznych.
Uczestnicy projektu staną się zatem komunikatywni, by móc porozumiewać się z francuskojęzycznymi opiekunami i klientami, przyjmować i realizować zamówienia, dobrze wykonywać polecenia.
Prawdopodobnie pierwszy raz zetkną się ze zjawiskiem wielowyznaniowości i wielorasowości. Przed wyjazdem wysłuchają więc stosownych prelekcji, mających na celu kształtowanie postawy tolerancji. Przygotowanie pedagogiczne będzie dotyczyć przede wszystkim zasad komunikacji interpersonalnej, sposobów rozwiązywania konfliktów, treningu zachowań asertywnych i radzenia sobie ze stresem.
Młodzież pogłębi także swoją wiedzę na temat Francji i Prowansji, uczestnicząc w zajęciach z przygotowania kulturowego. Pozna tamtejsze tradycje i obyczaje, recepturę dań charakterystycznych dla kuchni francuskiej oraz nawyki żywieniowe. Podczas pobytu w Nicei stażyści odwiedzą okoliczne muzea (np. M. Chagalla, P. Picassa, Oceanograficzne, Perfum, Kulinarne, Szkła Artystycznego)  i wyruszą na spotkanie z wieloma atrakcjami turystycznymi regionu (Cannes, Monaco, Grasse, Biot czy Antibes).
Życzymy zatem wszystkim uczestnikom  wytrwałości w dążeniu do celu.

 

W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu

 


Wizyta przygotowawcza - Konkurs 2012 - Czytaj więcej

Dyrektor Generalny CCIFP z wizytą w naszej szkole - Czytaj więcej

Wizyta przygotowawcza - Konkurs 2011 - Czytaj więcej

Z wizytą w Nicei

Partnerzy, współpracujący ze szkołą w ramach Programu Leonardo da Vinci - Czytaj więcej

Program Leonardo da Vinci 2013/2014 - Czytaj więcej

REKRUTACJA - LEONARDO DA VINCI 2013/2014 (staż zawodowy w Nicei) - Czytaj więcej

Program Leonardo da Vinci 2012/2013 - Czytaj więcej

REKRUTACJA - LEONARDO DA VINCI 2012/2013 (staż zawodowy w Nicei) - Czytaj więcej

Program Leonardo da Vinci 2011/2012 - Czytaj więcej

Program Leonardo da Vinci 2009/2010 - Czytaj więcej

Galeria zdjęć z projektu Leonardo da Vinci

 

 

 

PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci IVT – Mobilność

(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”


Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

otrzymał dofinansowanie w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci

w konkursie 2011


Tytuł projektu:

Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy

NICEA

10 czerwca – 1 lipca 2012 r.

Staż zawodowy młodzieży klas gastronomicznych i hotelarskich

Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1

w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4

 

Organizacja Wysyłająca:


Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Goszcząca:
STOWARZYSZENIE RESTAURATORÓW w Nicei - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR

Grupa docelowa - osoby w trakcie wstępnego szkolenia zawodowego, uczniowie klas II i III ZS nr 1 –Technikum nr 1 (specjalność technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa), 17-18 lat, dziewczęta i chłopcy, uczący się języka francuskiego i angielskiego.

Odbywającym staż we Francji proponujemy adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia/serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelowego).

Przygotowanie do odbycia stażu:


obowiązkowe szkolenie językowe (język francuski w tym zawodowy), kulturowe, pedagogiczne i BHP

Staż: 120 godzin, 5 dni w tygodniu (15 dni roboczych×8 godzin praktyki dziennie).

Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).

Planowany wyjazd: 10.06.2012. Staż: 11.06.2012.-29.06.2012. Powrót: 30.06.2012.

Czas trwania projektu: 01.10.2011. - 01.12.2012.



Cele:

• Zdobycie nowego doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii i hotelarstwa

• Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników potwierdzone międzynarodowym certyfikatem

• Ugruntowanie i poszerzenie kompetencji zawodowych wymaganych przez polskiego praktykodawcę poprzez jego udział w tworzeniu programu stażu

• Poprawa jakości i dostępności kształcenia

• Wspieranie beneficjentów z rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym

• Doświadczenie mobilności zawodowej i zdolności do uzyskania i utrzymania zatrudnienia na lokalnym, krajowym i europejskim rynku pracy

• Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na poszerzenie znajomości terminologii fachowej

• Wzrost motywacji do nauki języków obcych

• Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach

• Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych

• Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów

• Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych

• Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo oraz nabycie umiejętności współdziałania

• Kształtowanie postawy przedsiębiorczości

• Nauczenie się samodzielności i stawiania czoła problemom

• Wspieranie kreatywności

• Uatrakcyjnienie i poszerzenie oferty praktyk zawodowych

• Zapewnienie uczestnikom projektu możliwości poznania sposobu funkcjonowania placówek gastronomiczno – hotelarskich we Francji i porównania go do sposobu działania placówek polskich, z którym spotkali się w trakcie odbywania praktyk zawodowych w kraju

• Rozwinięcie współpracy pomiędzy szkołą a Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei, tamtejszymi zakładami z branży gastronomicznej i hotelarskiej, co pozytywnie wpłynie na jakość kształcenia zawodowego



Kryteria rekrutacyjne:

• Zainteresowanie planowanym stażem
• Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
• Poziom opanowania języka francuskiego
• Ocena z zajęć praktycznych (po klasyfikacji semestralnej)
• Ocena zachowania
• Sytuacja materialna i rodzinna (zagrożenie wykluczeniem społecznym)
• Zapewnienie równych szans dziewczętom i chłopcom



Procedura:

W celach rekrutacyjnych podejmie się następujące działania:
• Test językowy (język francuski)
• Test zawodowy (obsługa konsumenta)
• Rozmowa kwalifikacyjna (predyspozycje kandydata; zainteresowanie stażem)

Powoła się komisję w składzie:


• Koordynator – przewodniczący
• Romanista
• Opiekunowie (nauczyciele przedmiotów zawodowych)
• W rozmowie kwalifikacyjnej weźmie udział pedagog szkolny


Sposób oceniania:

Aby uczeń został zakwalifikowany, musi uzyskać min. 60% przewidzianych do zdobycia punktów.
Maksymalne ilości punktów za poszczególne etapy selekcji:
test językowy 60 pkt.
test zawodowy 60 pkt.
ocena zachowania od 0 do 5 pkt. (wzorowa 5 pkt., bdb 4 pkt., dobra 3 pkt., poprawna 2 pkt., nieodpowiednia 1 pkt, naganna 0 pkt.)
ocena z zajęć praktycznych od 0 do 10 pkt. (celująca 10 pkt., bdb 8 pkt., dobra 6 pkt., dostateczna 4 pkt., dopuszczająca 2 pkt., niedostateczna 0 pkt.)
rozmowa kwalifikacyjna od 0 do 5 pkt.
W sumie kandydat może uzyskać 140 pkt.



Procedura odwoławcza:

• Pisemny wniosek do dyrektora szkoły
• Powołanie komisji (inny skład personalny)
• Analiza testów napisanych przez kandydata
• Weryfikowanie danych ujętych w protokole
• Analiza ewentualnych uchybień proceduralnych
• Ogłoszenie decyzji
Sporządzi się listę rezerwową uczestników (wg wysokości uzyskanych wyników).


Planowana rekrutacja: IX/X 2011

W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu

 

PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci

Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci - Mobilność

NICEA

30 maja – 20 czerwca 2010 r.

Staż młodzieży klas gastronomicznych

Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1

w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4,

zakończony !

 

Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim z sukcesem kończy realizację projektu Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży, zatwierdzonego przez FRSE – Narodową Agencję Programu Uczenie się przez całe życie.

Cele:

  • Poprawa pod względem jakościowym i ilościowym ogólnoeuropejskiej mobilności osób, biorących udział w początkowym etapie szkolenia i kształcenia zawodowego
  • Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na terminologię fachową
  • Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach
  • Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych
  • Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów
  • Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych
  • Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo
  • Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników


Charakter wyjazdu:

Staż zawodowy w 14 – tu zakładach gastronomicznych w centrum Nicei

( 120 godzin; 15 dni roboczych ); kuchnia / obsługa konsumenta


Uczestnicy:

32 uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 – Technikum nr 1, wyłonionych w procesie rekrutacji


Organizacja Wysyłająca:

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4


Organizacja Goszcząca:

ZWIĄZEK RESTAURATORÓW - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR

Le Prèsident - Hubert Boivin

Zaangażowani w pracę ze strony Organizacji Goszczącej: Honorowy Konsul Polski w Nicei –

Pan Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, patronujący projektowi


Przygotowanie do odbycia stażu:

Szkolenie językowe, kulturowe, pedagogiczne i BHP


Program kulturowy:

  • Spotkanie z przedstawicielami Organizacji Goszczącej i lokalnych mediów ( Plac Masséna )
  • Wizyta w Szkole Gastronomiczno – Turystyczno – Hotelarskiej w Nicei; wykład dyrektora placówki na temat systemu szkolnego we Francji
  • Zwiedzanie Muzeum Marca Chagalla w Nicei
  • Wycieczka do Monaco ( m.in. Muzeum Oceanograficzne )
  • Spacery po Nicei( m.in. Wzgórze Zamkowe, port, targ kwiatowo – warzywny )
  • Wyjazd do Cannes
  • Poznanie procesu wytwarzania perfum; Grasse – Fragonard
  • Wyjazd do Antibes – malowniczego miasta portowego na Riwierze
  • Podziwianie szkła artystycznego w Biot
  • Zwiedzanie Muzeum Sztuki Kulinarnej Augusta Escoffiera


Walidacja:

Europass Mobility oraz certyfikat wystawiony przez Organizację Goszczącą i Wysyłającą


Ewaluacja:

  • Zdobycie nowych kwalifikacji i doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii oraz obsługi konsumenta, potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem
  • Wypracowanie umiejętności pracy w zespole
  • Poprawienie sprawności posługiwania się językiem francuskim, w tym zawodowym
  • Wzrost motywacji do nauki języków obcych
  • Poznanie kuchni francuskiej, regionu, kultury i obyczajów
  • Wzrost pewności siebie oraz tolerancji dla innych narodów i kultur
  • Otrzymanie ofert pracy ( mobilność zawodowa )
  • Nawiązanie kontaktów oraz poznanie nowych przyjaciół


Warto podkreślić fakt, że wszyscy uczestnicy projektu ukończyli staż, otrzymując pochwały od monitorujących ich pracę opiekunów oraz wysokie oceny w dzienniczkach stażu.

Pobyt w Nicei zakończyło pożegnalne spotkanie przedstawicieli Organizacji Wysyłającej oraz Goszczącej, hotelarzy i restauratorów z młodzieżą, która podziękowała za serdeczne przyjęcie, a także życzliwą i profesjonalną opiekę nad młodymi adeptami sztuki kulinarnej.


W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1 - lider projektu

 

 

List od Konsula Generalnego Rzeczpospolitej Polskiej w Lyonie
Wojciecha Tycińskiego

Prezentacja podsumowująca realizację projektu

Wspomnienia pachnące lawendą

Nicea wita nas słońcem i monumentalnymi, robiącymi wrażenie palmami, rosnącymi nie tylko wzdłuż ciągnącej się niemalże w nieskończoność Promenady Anglików. Egzotyczna zieleń zaskakuje na każdym kroku, wyglądając zza masywnych kamienic, urokliwych zaułków, czy po prostu – niby zwyczajnie – zdobiąc trawniki i skwery.

Już z samolotu możemy cieszyć oczy widokiem przejrzystej, lazurowej wody. Niesamowicie wyglądają też ceglaste dachy miasta, kontrastujące z kolorem morza.

Po zakwaterowaniu w położonych w centrum Hotelach Berne i National udajemy się do Le Ligure Nice Restaurant na pierwszą prowansalską kolację. Właściciele lokalu przyjmują nas bardzo serdecznie i starają się proponować różnorodne, typowe dla regionu menu. Oryginalny wystrój wnętrza (poszczególne sale, z bogato zdobionymi ścianami w wyrazistych, prowansalskich barwach, mają oddawać atmosferę nicejskich ulic) i miła obsługa budują specyficzny, niezapomniany klimat Le Ligure.

Wieczorem wyruszamy na spotkanie z miastem, w którym przyjdzie nam spędzić najbliższe trzy tygodnie. Idąc przez kolorowo oświetlony Plac Masséna, mijamy zarówno mieszkańców Nicei, jak i przyjezdnych, m.in., charakterystycznie ubranych, uczestników odbywającego się właśnie Szczytu Afryka – Francja. Początek naszego pobytu zbiegł się także z wizytą prezydenta Francji – Nicolasa Sarkozy’ego. Dodajmy, że przybyliśmy tutaj w szczególnym momencie - 150 lat temu podpisano Traktat Turyński, który zdecydował o przyłączeniu Sabaudii i Nicei do Francji. Miasto zatem świętuje i tętni życiem, a liczne restauracje są do późna wypełnione po brzegi.

I wreszcie jest – Promenada Anglików! Palmy – wieczorem specjalnie oświetlone – szum fal, tłum spacerowiczów, z daleka widoczne błękitne parasole małych, usytuowanych na plaży restauracji. Myślimy o jednym – trzeba koniecznie sprawdzić temperaturę wody! Ale jest już późno, więc niestety na morskie i słoneczne kąpiele trzeba będzie jeszcze poczekać.

Następnego dnia spotykamy się na Placu Masséna z przedstawicielami Organizacji Goszczącej, tzn. Honorowym Konsulem Polski – Panem Michelem Forkasiewiczem, Jego małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, Panem Hubertem Boivin, stojącym na czele Związku Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR) oraz przedstawicielami lokalnych mediów. Stanowimy swego rodzaju atrakcję dla turystów, kiedy ustawiamy się do pamiątkowego zdjęcia, ubrani w stroje do pracy w kuchni i na obsłudze, uszyte specjalnie na czas odbywania stażu, które zdobi logo Programu Leonardo da Vinci i naszej szkoły. Wiele o nas mówi reklamowy roll – up, dlatego obserwujący nas ludzie, wchodząc w rolę fotoreporterów, krzyczą: Pologne! Pologne!

Rozbawieni nieprzewidzianą sytuacją, udajemy się do Szkoły Gastronomiczno-Turystyczno-Hotelarskiej (Lycée Hôtelier et de Tourisme Paul Augier). Autokar zbliża się do celu, a my widzimy kompleks nowoczesnych, błękitnych budynków i zieleń wszechobecnych palm. To dopiero początek niespodzianek. Dyrektor placówki zaprasza na wykład, prezentujący zasady funkcjonowania systemu szkolnego we Francji, a następnie otwiera przed nami drzwi kolejnych pracowni, których wyposażenie naprawdę może imponować. Oglądamy, robimy zdjęcia, spotykamy uczniów i nauczycieli - wszyscy witają nas bardzo serdecznie.

Niestety pora kończyć wizytę. Jeszcze pamiątkowe zdjęcie, które ukaże się w nicejskiej prasie i już wracamy do centrum miasta, by poznać naszych opiekunów i zobaczyć po raz pierwszy miejsca stażu. Odbywamy praktyki w 14 – tu restauracjach, pracując w kuchni, ale także obsługując przybywających gości i realizując ich zamówienia. Musimy przezwyciężyć nasze obawy, pokonać barierę językową, wykonywać polecenia życzliwych nam szefów i nauczyć się jak najwięcej. Z czasem jest coraz lepiej. Nawiązujemy znajomości, sami nie wiemy kiedy dystans między nami i pracownikami maleje, czujemy się pewniej. Zdarza się, że przychodzimy do pracy wcześniej lub wychodzimy później, bo tak chcemy, bo jest fajnie, bo czekają tam na nas nowi koledzy, których - w wolnych chwilach – uczymy polskiego!

No i zdobywamy doświadczenie – poznajemy tajniki tamtejszej kuchni. Niestraszne nam owoce morza, wiemy jak je przyrządzić i serwować.

Stołujemy się w miejscach stażu, a w weekendy odwiedzamy Restaurację Le Ligure. Wita nas zapach świeżych bagietek, których nie może zabraknąć na stole, podobnie jak oliwy z oliwek czy wody. Później oczywiście przychodzi pora na przystawkę, danie główne i deser. Naprawdę nie możemy narzekać!

W czasie wolnym od pracy poznajemy Francuską Riwierę. Spacerujemy po Nicei, odkrywamy wąskie i kręte uliczki Starówki, z Zamkowego Wzgórza podziwiamy panoramę miasta, przyglądamy się bujnej roślinności – gigantyczne agawy czy olbrzymie, kwitnące kaktusy są po prostu niesamowite. Nie jeden raz przechodzimy przez targ kwiatowo – warzywny, kolorowy, pachnący lawendą i aromatyczną mieszanką różnych przypraw, kuszący straganami pełnymi dorodnych pomidorów, cukinii, najróżniejszych owoców, oliwek, serów czy wreszcie regionalnych pamiątek. Towarzyszy nam dźwięk akordeonu i donośny głos nicejskiej pieśniarki. Na pobliskim bulwarze możemy spotkać czekającego na przechodniów mima. Z daleka dostrzegamy sztalugi tutejszego malarza, który zachęca nas do kupienia obrazów i grafik, przedstawiających urocze zakątki miasta. Zwiedzamy Muzeum Marca Chagalla i oglądamy dzieła artysty do tej pory znane nam jedynie z albumów.

Jedziemy do Księstwa Monako, znanego z niezapomnianych widoków, pałaców w stylu rokoko, bujnych ogrodów oraz światowej sławy kasyna. Oglądamy Pałac Książęcy rodziny Grimaldich, odwiedzamy Muzeum Oceanograficzne i spotykamy się oko w oko z rekinem, jeździmy kolejką turystyczną, mijając pozdrawiających nas przechodniów.

Innym razem wybieramy się do Cannes, by zobaczyć Pałac Festiwalowy i stanąć na słynnym czerwonym dywanie, po którym w czasie corocznych pokazów konkursowych przechadzają się w blasku fleszy znani aktorzy i reżyserzy. Spacerujemy Aleją Gwiazd, gdzie znajduje się 200 płyt z odciśniętymi śladami dłoni ludzi filmu, m.in. Andrzeja Wajdy.

Udajemy się również do Antibes – malowniczego miasta portowego z piękną, piaszczystą plażą, poznajemy tajniki wytwarzania perfum w Grasse czy szkła artystycznego w Biot, by na koniec naszych wędrówek zwiedzić Muzeum Sztuki Kulinarnej Augusta Escoffiera.

I tak, nie wiadomo kiedy, mijają trzy tygodnie naszej nicejskiej przygody. Nadchodzi czas pożegnań – mamy wrażenie, że zbyt szybko. Dziękujemy naszym francuskim przyjaciołom za ich serdeczność i wyrozumiałość, Państwu Forkasiewiczom za wielkie serce, ciężką pracę i gotowość do niesienia pomocy w każdej chwili.

Nicea żegna nas deszczem. Jeszcze zdjęcie z szefami i kolegami, by nie zapomnieć, uwiecznić, zatrzymać. Jeszcze uroczysty lunch z Panem Konsulem, Jego żoną, restauratorami i hotelarzami. Jeszcze ostatnie spojrzenie na Niceę – z okien samolotu. Tak niesamowicie wyglądają ceglaste dachy miasta, kontrastujące z kolorem morza. I ten zapach lawendy… Skąd? A, tak… Przecież zniszczyłaby się w walizce.

 

W imieniu uczestników stażu

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1

koordynator projektu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 789 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com