„Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży”

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”

 

Nicejskie podsumowania

Od lat ciekawa oferta edukacyjna to priorytet Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

ZS nr 1 jest szkołą nowoczesną, otwartą na nowe wyzwania, poszukującą atrakcyjnych i skutecznych rozwiązań, których cel to właściwe przygotowanie młodzieży do kontynuowania nauki na wyższych uczelniach i samodzielnego funkcjonowania na krajowym oraz europejskim rynku pracy.

Uczniom zależy na uzyskaniu kwalifikacji - potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem - umożliwiających znalezienie w przyszłości atrakcyjnego miejsca pracy. Chcą także zdobyć wiedzę,umiejętności,doświadczenie zawodowe, sprawność we władaniu językiem obcym.

Dlatego Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim z powodzeniem podejmuje działania, służące zwiększeniu skuteczności oraz atrakcyjności szkolenia i kształcenia zawodowego, zapewniając im finansowanie ze środków unijnych.

W czerwcu 2013 r. 32-osobowa grupa uczestników projektu „Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży”, realizowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT Mobilność udała się do Nicei, by w czasie 3-tygodniowego pobytu na Lazurowym Wybrzeżu zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne.

Warto podkreślić fakt, że to już trzecie przedsięwzięcie tego typu sfinalizowane przez ZS nr 1. Szkoła od kilku lat współpracuje bowiem z Honorowym Konsulem Polski w Nicei oraz tamtejszym Stowarzyszeniem Restauratorów(UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR). Do tej pory praktykę w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 96 uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich, a już wkrótce przygotowania do wyjazdu na staż zawodowy rozpocznie kolejna grupa uczestników.

Realizacja projektów mobilnościowych ma pomóc w wykształceniu samodzielnego, pewnego siebie absolwenta, kreatywnego, komunikatywnego, otwartego na świat, konkurencyjnego na rynku pracy i gotowego profesjonalnie wykonywać obowiązki zawodowe.

Stażyści poznali tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, jak również pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego. Sprawniej posługują się językiem francuskim, są komunikatywni, ale jednocześnie widzą potrzebę dalszego rozwijania swoich umiejętności językowych. Stali się także bardziej samodzielni i zaradni.

Warto podkreślić, że  francuscy restauratorzy i hotelarze chwalili uczniów ZS nr 1 za dobrą postawę, chęć do pracy i uczenia się, czynione postępy czy obowiązkowość i punktualność. Po zakończeniu praktyki uczestnicy projektu „Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży otrzymali dokument Europass Mobilność. Trzeba również dodać, że stażyści zdobywali kwalifikacje w ramach ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym).

Pobyt we Francji to przede wszystkim nauka i praca w tamtejszych restauracjach czy hotelach, jak również szlifowanie sprawności językowej. Z drugiej strony to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju i jego kultury.

Będąc w Nicei, uczniowie odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier, spotkali się z przedstawicielem organizacji goszczącej oraz lokalnych mediów.

Niewątpliwą atrakcją był bogaty program kulturowy, obejmujący zwiedzanie Nicei, Monaco, Saint-Tropez, Saint-Paul de Vence i Antibes.

Uczestnicy projektu udali się również do uroczego miasteczka Villeneuve-Loubet, gdzie znajduje się Muzeum Sztuki Kulinarnej im. Augusta Escoffiera - najsłynniejszego francuskiego kucharza, nazywanego „królem kucharzy i kucharzem królów”, który dokonał rewolucji w sztuce kulinarnej.

Po powrocie do kraju stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci upowszechniali rezultaty projektu, m.in., uczestnicząc w warsztatach prowadzonych przez szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji - Luca Dernaucourt, rodowitego Francuza, który swoje ogromne doświadczenie zdobywał w wielu wiodących międzynarodowych hotelach i restauracjach na świecie. W ten sposób uczniowie ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim przygotowywali się do wzięcia udziału w pokazie kulinarnym, który był jedną z atrakcji imprezy „14 lipca 2013 na Francuskiej”, zorganizowanej przez CCIFP Francuską Izbę Przemysłowo-Handlową w Polsce. Nicejscy stażyści asystowali Lucowi Dernaucourt i prezentowali swoje umiejętności kulinarne.

Realizację projektu zakończy, przygotowany przez jego uczestników, prowansalski poczęstunek, na który zostaną zaproszeni rodzice stażystów, przedstawiciele lokalnych władz oraz mediów.

Cieszy fakt, że już wkrótce kolejna grupa uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim będzie zdobywać nowe doświadczenia w nicejskich restauracjach i hotelach, ucząc się od najlepszych. Kandydatom, którzy na początku października przystąpią do pisania testów rekrutacyjnych w ramach projektu „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa” (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT) życzymy powodzenia!

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 1089 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com