Zapraszamy do przeczytania artykułu autorstwa koordynatora projektów Leonardo da Vinci w Zespole Szkół nr 1, zamieszczonego na łamach „Przeglądu Gastronomicznego” (grudzień 2014). Czytaj artykuł

Zapraszamy do przeczytania artykułu autorstwa koordynatora projektów Leonardo da Vinci w Zespole Szkół nr 1: „Mobilność edukacyjna młodzieży – doświadczenia Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim”, zamieszczonego w Biuletynie Informacyjnym Kuratorium Oświaty w Warszawie „Oświata Mazowiecka” (Nr 02 [20] 9 2014; wrzesień 2014 r.; strona 25) jako przykładu dobrych praktyk. Czytaj artykuł

Krawat

Pocket na sztućce

Wachlarz

Projekt ZS nr 1 jednym z pięciu najlepszych w kategorii edukacja zawodowa

 

Projekt Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim - "Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży", zrealizowany w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność otrzymał nominację Narodowej Agencji do wzięcia udziału w finale konkursu „EDUinspiracje 2014”. To, że znaleźliśmy się w gronie pięciu najlepszych projektów w Polsce w kategorii edukacja zawodowa jest naszym wielkim sukcesem.

18 listopada 2014 r. był ważnym dniem w historii naszej szkoły. Nadszedł bowiem czas na podsumowanie czwartego już projektu mobilności - „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”, kończącego cykl wyjazdów stażowych w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci. Z tej właśnie okazji w Zespole Szkół nr 1 odbyła się szczególna uroczystość. Uczestnicy projektu zorganizowali spotkanie, na które zaprosili swoich rodziców oraz przedstawicieli organizacji goszczącej, lokalnych władz, społeczności szkolnej i mediów.
Stronę francuską reprezentował Honorowy Konsul RP w Nicei – Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Jolantą.

W poniedziałek – 13 października 2014 r. obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Edukacji Narodowej. Tego dnia bowiem odbyła się uroczysta akademia, na którą przybyli przedstawiciele lokalnych władz, rodziców, nauczyciele, uczniowie oraz pracownicy administracji i obsługi.
Po części oficjalnej udano się do szkolnej sali obsługi konsumenta na poczęstunek, przygotowany i serwowany przez nicejskich stażystów Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.
Podano, m.in. ratatouille, makaron ze szpinakiem, tartinki, różnego rodzaju sałatki, a także pyszne ciasta w dużym wyborze.
Dla uczestników projektu była to kolejna okazja do zaprezentowania zdobytych we Francji umiejętności.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – Technikum nr 1


„Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”

 

Jak już od kilku lat, tak i tym razem uczniowie Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim mogli zdobywać cenne doświadczenie oraz kompetencje zawodowe, językowe, personalne i społeczne, wyjeżdżając na staż do życzliwej nam Nicei.
Dzięki zaangażowaniu nauczycieli tworzących zespół projektowy, wsparciu ze strony Honorowego Konsula RP – Michela Forkasiewicza, jak również Jego małżonki – Jolanty Forkasiewicz młodzież z klas II i III (technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, technik hotelarstwa) uczyła się fachu od najlepszych w hotelarsko – gastronomicznej branży, uzyskując także osiągnięcia w ramach ECVET (europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym).
Za sprawą organizacji goszczącej – Stowarzyszenia Restauratorów z siedzibą w Nicei mogliśmy zaoferować naszym uczniom 14 miejsc stażu. Były to spełniające wymagania projektu, uznane restauracje i hotele, znajdujące się w centrum miasta. Warto podkreślić fakt, że przedstawiciele Narodowej Agencji programu, monitorujący przebieg praktyki w Nicei bardzo wysoko ocenili jej przygotowanie oraz stałe i wciąż umacniane partnerstwo.
Stażyści spotkali się z życzliwym przyjęciem ze strony francuskich pracodawców. Podziękowali im za instruktaż, opiekę i wyrozumiałość podczas spotkania pożegnalnego, na które przybył również Honorowy Konsul RP w Nicei – Michel Forkasiewicz, Przewodniczący Stowarzyszenia Restauratorów – Hubert Boivin oraz Burmistrz Grodziska Mazowieckiego – Grzegorz Benedykciński. Plac Masséna stał się z kolei miejscem spotkania z francuskimi mediami, a zdjęcie naszych uczniów wraz z artykułem na ich temat ukazało się w poczytnej gazecie Nice Matin.
Podczas stażu uczestnicy projektu realizowali także bogaty program kulturowy, zwiedzając Muzeum M. Chagalla, Stare Miasto, Wzgórze Zamkowe w Nicei, Muzeum Oceanograficzne i Pałac Książęcy w Monaco, fort i Muzeum Morza na Wyspie św. Małgorzaty, miasteczko artystów - St. Paul de Vence czy Muzeum Kulinarne Augusta Escoffiera w Villeneuve-Loubet.
Po powrocie z Nicei stażyści przystąpili do upowszechniania rezultatów projektu i dzięki współpracy z CCIFP Francuską Izbą Przemysłowo-Handlową  wzięli udział w obchodach Święta Francji, zorganizowanych w lipcu na warszawskiej Saskiej Kępie. Jedną z atrakcji festynu na ulicy Francuskiej był pokaz kulinarny, w czasie którego uczniowie Zespołu Szkół nr 1 prezentowali swoje umiejętności, asystując Davidowi Gaboriaud.
To Francuz, kochający dobrą kuchnię, od kilku lat mieszkający w Polsce. Od listopada 2013 r. prowadzi w Kuchni+ swój program - "David w Europie". Live cooking z Davidem Gaboriaud przyniósł stażystom niezapomniane wrażenia, a ich prezentację publiczność nagrodziła gromkimi brawami. Na koniec pokazu młodzież zaprosiła zgromadzonych na degustację przygotowanych dań.
Już wkrótce stażyści będą mogli skorzystać z receptur przywiezionych z Francji. Dobrą okazją stanie się spotkanie podsumowujące realizację projektu, które zakończy prowansalski poczęstunek, przygotowany przez nicejskich praktykantów. Jednym z punktów programu uroczystości będzie wręczenie dokumentów, potwierdzających ukończenie stażu w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci, zdobycie umiejętności oraz osiągnięć ECVET. Każdy z uczestników projektu otrzyma Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat, a także Indywidualny Wykaz Osiągnięć.

 

mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu


25 września 2014 r. w Zespole Szkół nr 1 odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu "Program informacyjno - szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych", realizowanego przez Związek Polskie Mięso.
Zajęcia prowadził Marcin Budynek – szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie. To założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, który szkolił się we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne i zdobywał doświadczenie, m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA.
W warsztatach wzięli udział uczniowie klas trzecich – technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy w czerwcu 2015 przystępują do egzaminu z kwalifikacji w formie praktycznej. Wśród nich znaleźli się również nicejscy stażyści – uczestnicy projektu mobilności „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”, realizowanego w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci, którzy mogli zaprezentować umiejętności zdobyte we Francji. Celem spotkania było przeszkolenie uczestników z zakresu jakości mięsa drobiowego oraz instruktaż, odnoszący się do obróbki technologicznej mięsa drobiowego.
Program składał się z dwóch części - prelekcji merytorycznej, dotyczącej podziału i prezentacji drobiu, rozbioru drobiu na elementy kulinarne, składu chemicznego drobiu, podstawowych obróbek termicznych, chłodzenia i mrożenia, walorów kulinarnych drobiu oraz części praktycznej, w czasie której uczniowie poznali tradycyjne metody obróbki drobiu, nowoczesne techniki, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżację potraw.
Warsztaty, zwłaszcza część praktyczna, były ciekawym i cennym doświadczeniem dla młodzieży. Uczniowie mieli możliwość sporządzania potraw w niekonwencjonalny sposób, korzystając z bardzo szerokiej gamy produktów. Zapoznali się także z procesem technologicznym sporządzania potraw z drobiu, uczestniczyli w tworzeniu ciekawych kompozycji, a zwieńczeniem miłego dnia była wspólna konsumpcja własnych wyrobów.

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 4966 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com