Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu  „Uczenie się przez całe życie”

Ten, kto potrafi wytyczyć sobie cel, snuje plany i pielęgnuje marzenia, czyni swoje życie bogatszym, ciekawszym, obfitującym w liczne doświadczenia i sukcesy.
Kreatywność, otwarcie na świat oraz chęć  pogłębiania wiedzy i umiejętności nie są obce uczniom Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Uzyskanie atrakcyjnego miejsca pracy, a także osiągnięcie w przyszłości zawodowej satysfakcji to dążenia, które mobilizują ich do edukacyjnego wysiłku i podejmowania wciąż nowych wyzwań.
Jednym z nich jest udział w realizacji kolejnego projektu, opracowanego w ramach Programu UE Uczenie się przez całe życie Leonardo da Vinci IVT – Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży.
Warto wspomnieć o tym, że w 2010 r., korzystając z pomocy Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza oraz Jego małżonki – Jolanty Forkasiewicz, wspólnie ze Stowarzyszeniem Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR), Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zrealizował projekt mobilnościowy - Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży (Program Uczenie się przez całe życie Leonardo da Vinci). 32-osobowa grupa uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego odbyła praktykę w nicejskich restauracjach, uzyskując cenne doświadczenie i kwalifikacje zawodowe.
Projekt był nominowany przez Narodową Agencję Programu Uczenie się przez całe życie do Konkursu EDUinspiracje 2011, wyłaniającego najlepsze przedsięwzięcia tego typu, a jego idea oraz rezultaty zostały przedstawione w czasie szkolenia dla nowych wnioskodawców jako przykład dobrej praktyki.
Obchodzone we wrześniu 2012 r. 20-lecie Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zbiegło się z zakończeniem realizacji kolejnego projektu mobilności, opracowanego w ramach Programu UE Uczenie się przez całe życie Leonardo da Vinci IVT – Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy. Z tej okazji uczniowie powitali w progach szkoły swoich rodziców oraz nicejską delegację i - specjalnie dla zaproszonych gości - przygotowali prowansalskie przysmaki, korzystając z przepisów przywiezionych z Francji. W podziękowaniu za dotychczasową owocną współpracę Przewodniczący Stowarzyszenia Restauratorów - Hubert Boivin i Michel Forkasiewicz z żoną – Jolantą otrzymali, m.in., pamiątkowe albumy fotograficzne, dokumentujące przebieg naszego partnerstwa.
Uczestnicy projektu (32 uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa), którzy w czerwcu 2012 r. odbyli praktykę zawodową w restauracjach i hotelach na terenie Nicei przeżyli wzruszające chwile, kiedy Hubert Boivin oraz Dyrektor ZS nr 1 – Andrzej Okurowski wręczyli im dokument Europass Mobilność, jak również polsko-francuskie certyfikaty, potwierdzające fakt ukończenia stażu.
Organizacja goszcząca - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei) liczy ponad 440 członków. Na jej czele stoi, cieszący się autorytetem, Hubert Boivin. Przewodniczy też Stowarzyszeniu Restauratorów Regionu Alpes-Maritimes i Stowarzyszeniu Restauratorów Nicejskich. Jest administratorem Narodowego Stowarzyszenia Restauracji Francuskich z siedzibą w Paryżu. Organizacje te należą do Stowarzyszenia Branży Gastronomiczno-Hotelarskiej.
W 2011r. Hubert Boivin - za swoją działalność, w tym współpracę z naszą szkołą - został Kawalerem Narodowego Orderu Zasługi Republiki Francuskiej.
W czerwcu 2013 r. do Nicei wyruszy kolejna grupa uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 1 (technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i kucharz). Uczestnicy projektu Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży będą zdobywać kwalifikacje zgodnie z ideą europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym – ECVET.
Pobyt we Francji to przede wszystkim nauka i praca w tamtejszych restauracjach czy hotelach, jak również szlifowanie sprawności językowej. Z drugiej strony to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju i jego kultury. Będąc w Nicei, stażyści odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier oraz spotkali się z przedstawicielami lokalnych mediów. Znaleźli również czas na zwiedzanie miasta i jego malowniczych okolic.
Cieszy fakt, że  uczestników projektu chwalono za dobrą postawę, chęć do pracy i uczenia się, czynione postępy czy obowiązkowość i punktualność.
Warto dodać, że uczniowie Technikum nr 1 - stażyści Programu Leonardo da Vinci Konkurs 2009 to bohaterowie filmu emitowanego w Kuchni.tv, wyprodukowanego przez CANAL+ Cyfrowy (przy udziale Francusko-Polskiego Funduszu Współpracy) Pewnego dnia będę szefem kuchni, który pokazuje drogę ich zawodowego rozwoju. Stażyści z Konkursu 2011 wystąpili natomiast w dokumencie filmowym TVP 2, emitowanym w audycji Pytanie na śniadanie - Renesans szkolnictwa zawodowego w Polsce.

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 989 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com