Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie UE w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w Konkursie 2012.
Nasz projekt zajął 10-te miejsce na 96 projektów zatwierdzonych do stosowania przez Narodową Agencję Programu.
Tytuł projektu: Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży.
Grupa docelowa: uczniowie klas II i III ZS nr 1 – Technikum nr 1 (zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i kucharz).
Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).
Wyjazd: 09.06.2013. Staż: 11.06.2013.-29.06.2013. Powrót: 30.06.2013.
Organizacja Goszcząca: UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei).
Staż: 15 ni roboczych (120 godzin).
Program kulturowy: Nicea, Antibes, Monaco, Saint Paul de Vence, Saint-Tropez
Najważniejsze cele projektu: zdobycie przez uczestnika nowego doświadczenia zawodowego, podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych, w tym zgodnie z zasadami ECVET, zwiększenie mobilności i zdolności do uzyskania i utrzymania zatrudnienia na lokalnym, krajowym i europejskim rynku pracy, doskonalenie posługiwania się językiem obcym (francuskim), w tym zawodowym, rozwinięcie współpracy pomiędzy szkołą a partnerem francuskim i polskimi praktykodawcami, jak również promowanie wiedzy o innych kulturach, tolerancja i otwartość wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych.
Oczekiwane rezultaty: nabycie umiejętności przygotowywania i serwowania dań, w tym regionalnych, prawidłowego funkcjonowania w warunkach typowych dla zagranicznego pracodawcy (restauracja/hotel); doświadczenie życia w innej kulturze i społeczeństwie.
„System ECVET ma ułatwić gromadzenie, przenoszenie i uznawanie kwalifikacji rozumianych jako potwierdzone w danym państwie wyniki uczenia się. Nadrzędnym celem ECVET jest wspieranie realizacji uczenia się przez całe życie, zwiększenie przejrzystości i porównywalności kwalifikacji, wspieranie mobilności w wymiarze geograficznym, edukacyjnym i zawodowym oraz pogłębienie wzajemnego zaufania i współpracy między państwami UE”.
Warto podkreślić fakt, że nasz projekt został bardzo wysoko oceniony przez ekspertów Programu Leonardo da Vinci i wyróżniony za przedstawienie nowatorskich rozwiązań w zakresie ECVET.
W wyniku rekrutacji wyłoniono już 32 – osobową grupę stażystów. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, uczniowie biorą udział w szkoleniach z języka francuskiego (w tym zawodowego), a także w warsztatach pedagogicznych. Młodzież pogłębi również swoją wiedzę na temat Francji i Prowansji, uczestnicząc w zajęciach z przygotowania kulturowego.
18 grudnia 2012 r., w ramach przygotowywania się do wyjazdu na staż zawodowy, uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, a zorganizowanych przez Makro Cash & Carry.
Szkolenie prowadzili trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa.
8 marca 2013 r. stażyści z powodzeniem rywalizowali w Szkolnym Konkursie Obsługi Konsumenta, zaś już niebawem zaprezentują swoje umiejętności, przystępując do Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej.
Wszystkim życzymy wytrwałości w dążeniu do celu.
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim
koordynator projektu