Miło nam poinformować o tym, że Honorowy Konsul RP w Nicei - Wiesław Michel Forkasiewicz oraz jego małżonka Jolanta Forkasiewicz - Prezes Stowarzyszenia Azur Club France – Pologne w szóstej edycji konkursu "Wybitny Polak we Francji" otrzymali nagrodę w kategorii OSOBOWOŚĆ. Gala wręczenia nagród odbędzie się w salonach ambasady w Paryżu 3 grudnia 2019 r. Serdecznie gratulujemy!
Konkurs to inicjatywa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego TERAZ POLSKA. Ma na celu zaprezentowanie osób, które poprzez swoją działalność i zaangażowanie przyczyniają się do propagowania pozytywnego wizerunku Polski i Polaków na świecie.
Państwo Forkasiewiczowie skutecznie działają na rzecz zacieśnienia współpracy pomiędzy Grodziskiem Mazowieckim i miastami Lazurowego Wybrzeża. Już od dziesięciu lat współpracują z Zespołem Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim i z pełnym zaangażowaniem włączają się w realizację projektów staży zawodowych dla uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich w ramach Programu Erasmus+.
Christian Vinciguerra z Carros – mistrz piekarniczego fachu – odwiedził Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, aby poprowadzić warsztaty dla uczniów naszej szkoły, w tym nicejskich stażystów Programu Erasmus+.
Carros jest miejscowością i gminą we Francji (region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, departament Alpy Nadmorskie). Współpracę z Grodziskiem zainicjował Honorowy Konsul RP w Nicei - Wiesław Michel Forkasiewicz oraz jego małżonka Jolanta Forkasiewicz - Prezes Stowarzyszenia Azur Club France – Pologne, do którego należy ZS nr 1. Warto podkreślić fakt, że już od dziesięciu lat Państwo Forkasiewiczowie patronują projektom staży zawodowych, realizowanych przez naszą szkołę w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, Akcja 1, Mobilność Edukacyjna. Rokrocznie 32-osobowa grupa uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich ZS nr 1 zdobywa cenne doświadczenie, odbywając praktykę w nicejskich restauracjach i hotelach.
Czytaj więcej: Christian Vinciguerra - warsztaty z francuskim mistrzem piekarniczego fachu
W dniu 13.11.2019 r. odbyły się warsztaty kulinarne i konkurs kulinarny w związku z kampanią promującą polskie mięso wieprzowe. Projekt został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zajęcia prowadził Bartosz Adamski – kucharz, uczestnik VI edycji programu MasterChef.
Program spotkania składał się z dwóch części. Pierwsza obejmowała wiadomości, dotyczące jakości polskiego mięsa wieprzowego, przeprowadzenie instruktażu, poinformowanie o tym, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wieprzowiny; dotyczyła też kulinarnego przeznaczenia elementów wieprzowych oraz zakresu obróbki termicznej. Po części teoretycznej uczniowie mogli spróbować potraw przygotowanych przez Bartka Adamskiego, który w sposób niekonwencjonalny połączył mięso wieprzowe z dodatkami, tworząc ciekawe kompozycje smakowe.
Dnia 22.11.2019r. odbył się XI Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny i Kelnerski "Kuchnia Polska na Mazowszu 2019" pod hasłem Polskie Skarby Kulinarne.
Organizatorem konkursu byli ZSSG ul. Komorska w Warszawie, Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, Fundacja im. Hanny Szymanderskiej, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich i absolwentów szkoły.
W tym roku, konkursowi przyświecała idea powrotu do historii polskich kulinariów chcąc uczcić 100 lecie odzyskania niepodległości.
Zespół Szkół nr 1 w konkursie gastronomicznym reprezentowali uczniowie klasy 2abht Wiktoria Kulis i Bartłomiej Reperowski, zaś w konkursie kelnerskim wiedzą, talentem i umiejętnościami z zakresu zasad obsługi konsumenta wykazała się Patrycja Majewska z klasy 3abht.
W konkursie gastronomicznym zadaniem uczniów było przygotowanie zakąski gorącej z szyjek rakowych i twarożku, oraz danie główne, gdzie głównymi składnikami były przepiórka, kasza orkiszowa i cebula.
Odwiedza nas 1047 gości oraz 0 użytkowników.