Christian Vinciguerra z Carros – mistrz piekarniczego fachu – odwiedził Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, aby poprowadzić warsztaty dla uczniów naszej szkoły, w tym nicejskich stażystów Programu Erasmus+.
Carros jest miejscowością i gminą we Francji (region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, departament Alpy Nadmorskie). Współpracę z Grodziskiem zainicjował Honorowy Konsul RP w Nicei - Wiesław Michel Forkasiewicz oraz jego małżonka Jolanta Forkasiewicz - Prezes Stowarzyszenia Azur Club France – Pologne, do którego należy ZS nr 1. Warto podkreślić fakt, że już od dziesięciu lat Państwo Forkasiewiczowie patronują projektom staży zawodowych, realizowanych przez naszą szkołę w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, Akcja 1, Mobilność Edukacyjna. Rokrocznie 32-osobowa grupa uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich ZS nr 1 zdobywa cenne doświadczenie, odbywając praktykę w nicejskich restauracjach i hotelach.
Warsztaty piekarnicze, prowadzone przez piekarza i kucharza – Christiana Vinciguerra odbyły się w dniach 14 i 15 listopada 2019 roku. Pierwszego dnia uczniowie poznali receptury piekarnicze typowego francuskiego pieczywa takiego jak chleb, bagietki, croissanty, brioche. Razem z prowadzącym przygotowali przepyszne wypieki, m.in. tartę à la pissaladière i pâte à gâteau.
Kolejnego dnia Christian Vinciguerra wziął udział w lekcji, odbywającej się w szkolnej pracowni gastronomicznej. Podczas zajęć prowadzonych przez nauczycielkę przedmiotów zawodowych - panią Agnieszkę Siwik, w których uczestniczyli uczniowie z klasy 1btp gość przygotowywał i smakował dania kuchni polskiej, m.in. placki ziemniaczane, rogaliki półkruche i pierogi z wiśniami.