Dnia 22.11.2019r. odbył się XI Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny i Kelnerski "Kuchnia Polska na Mazowszu 2019" pod hasłem Polskie Skarby Kulinarne.
Organizatorem konkursu byli ZSSG ul. Komorska w Warszawie, Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, Fundacja im. Hanny Szymanderskiej, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich i absolwentów szkoły.
W tym roku, konkursowi przyświecała idea powrotu do historii polskich kulinariów chcąc uczcić 100 lecie odzyskania niepodległości.
Zespół Szkół nr 1 w konkursie gastronomicznym reprezentowali uczniowie klasy 2abht Wiktoria Kulis i Bartłomiej Reperowski, zaś w konkursie kelnerskim wiedzą, talentem i umiejętnościami z zakresu zasad obsługi konsumenta wykazała się Patrycja Majewska z klasy 3abht.
W konkursie gastronomicznym zadaniem uczniów było przygotowanie zakąski gorącej z szyjek rakowych i twarożku, oraz danie główne, gdzie głównymi składnikami były przepiórka, kasza orkiszowa i cebula.
Dania konkursowe oceniane były przez dwa składy Jury.
Jury techniczne, które oceniało przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm pracy, wygląd stanowiska po pracy.
Jury degustacyjne, oceniało wygląd i aranżację, dobór składników, nawiązanie do tradycji kulinarnej oraz smak.
Konkurs kelnerski składał się z 3 części.
Część 1 to test wyboru, który zawierał pytania polsko-angielskie.
Część 2 to nakrycie do obiadu w improstylu. Motywem przewodnim nakrycia był temat: "Nakrycie do obiadu w karczmie regionalnej".
Część 3 to tranżerowanie drobiu–porcjowanie pieczonej kaczki w całości w obecności gościa na (przygotowanej przez organizatora zastawie serwisowej, wózku i stoliku restauracyjnym z pełnym nakryciem stołowym).
Konkurencja obejmowała:
-mise en place –przygotowanie wózka,
-odebranie kaczki pieczonej w całości,
-prezentowanie półmiska przed gościem,
-tranżerowanie na wózku kelnerskim przy stoliku gościa,
-serwowanie dania na półmisku do przygotowanego stolika.
Za przygotowanie młodzieży do konkursu odpowiadały Julita Kaczmarek i Agnieszka Siwik.