Braliśmy udział ...

Zgotuj sobie sukces

 

Konkurs "Kuchnia Polska na Mazowszu"

 

Nasi w finale konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”

Reprezentacja Zespołu Szkół nr 1 - Jakub Krzywicki i Jakub Gipsiak z powodzeniem wzięła udział w IV edycji konkursu kulinarnego, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska - „Zgotuj sobie sukces” 2012. Z przyjemnością informujemy o tym, że nasi uczniowie zakwalifikowali się do finału. 15.11.2012r. odbył się III etap konkursu - półfinał. Czytaj więcej

 

Konkurs "Kuchnia Polska na Mazowszu"

Konkurs "Kuchnia Polska na Mazowszu 2012" odbył się w ZSSG w Warszawie przy ul. Komorska 17/23 w dniu 26.10.2012r. W konkursie brało udział 12 silnych zespołów kucharsko-kelnerskich z całej Polski. Nasz uczeń Patryk Odolczyk z 4bt swoją wiedzą i umiejętnościami wywalczył III miejsce w kelnersko-somelierskiej części konkursu. Natomiast w konkursie kulinarnym Marta Ryczałek z 3bt i Anna Kieliszek z 2at, według jury przygotowały jedną z lepszych przystawek. Czytaj więcej

 

Nasi uczniowie w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Zgotuj sobie sukces"

Uczniowie z naszej szkoły – Jakub Krzywicki i Jakub Gipsiak – zakwalifikowali się do półfinału IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. O nagrodę główną – 10 tys. złotych i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu powalczą już w połowie listopada w Warszawie. O dobre przygotowanie jednego i drugiego Jakuba dba pani Julita Kaczmarek i pani Agnieszka Siwik. Czytaj więcej

 

XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Geologiczno-Środowiskowego.

Dnia 17 maja 2011 w Muzeum Geologicznym Państwowego Instytutu Geologicznego PIB nagrodę odebrała Emilia Laren uczennica klasy IIal.

Emilia zajęła III miejsce w XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Geologiczno-Środowiskowego "Nasza Ziemia-środowisko przyrodnicze wczoraj, dziś i jutro" pod hasłem "KAMIENNE ARCHIWUM ZIEMI". Jej praca pt.: " Rola ropy naftowej w codziennym życiu człowieka", napisana pod kierunkiem nauczyciela Małgorzaty Miastowskiej znalazła uznanie w oczach jury i została oceniona bardzo wysoko. Gratulacje!!!

 

XI Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Brazylii.

20 kwietnia 2011 w LO im. Ruy Barbosy pod patronatem Ambasady Brazylii w Warszawie odbył się finał XI Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Brazylii. Gośćmi konkursu byli Jego Ekscelencja Ambasador Brazylii w Polsce Carlos Alberto Simas Magalhaes, attache kulturalny ambasady Almir Gonzalves. W konkursie tym brały udział uczennice naszej szkoły Lucimara Vaskevicz kl Ial oraz Alicja Dobrzyńska kl IIal. Dziewczyny pod opieką nauczycielki geografii Małgorzaty Miastowskiej przygotowywały się rzetelnie kilka tygodni. Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy obejmował test wiedzy o Brazylii. Drugi etap polegał na przygotowaniu prezentacji na wybrany temat oraz napisanie wiersza o Brazylii. Nasz zespół przygotował prezentację pt.: "Kuchnia Brazylii".

Uczennice godnie reprezentowały naszą szkołę , zajmując V miejsce.

W przyszłym roku przystąpimy do konkursu ponownie, gdyż była to dla nas wspaniała zabawa, a nagrody były naprawdę imponujące.

 

Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Mazowszu.

"Uczennice naszej szkoły Alicja Dobrzyńska i Sylwia Hajduk z klasy IIal  pod opieką p.M ałgorzaty Miastowskiej wzięły udział w I Wojewódzkim Konkursie "Wiedzy o Mazowszu". Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy etap polegał na napisaniu eseju pt.: "Moja pocztówka z ....", opisującego, zachęcającego do odwiedzenia konkretnego miejsca w województwie mazowieckim. Dziewczyny oczywiście napisały esej pt "Moja pocztówka z Grodziska Mazowieckiego". Esej został  oceniony bardzo wysoko, co pozwoliło im znaleźć się w finale. Finał odbył się 16 IV 2011 w czasie Pikniku "Odkryj Mazowsze", zorganizowanym przez Stowarzyszenie Wspierania Rozwoju Turystyki oraz ALMAMER Wyższą Szkołę Ekonomiczną.

Po krótkiej prezentacji wyboru miasta opisanego w eseju oraz testu z zakresu ogólnej wiedzy o Mazowszu, nasze reprezentantki uplasowały się na wysokim IV miejscu. Jest to duże wyróżnienie. Gratulujemy!


Ogólnopolskie konkursy gastronomiczne

 

08.04.2011 - "Życie ze smakiem! Drobiowe przysmaki"

W dniu 8 kwietnia 2011 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyła się 3 edycja konkursu „Życie ze smakiem! Drobiowe przysmaki” organizowanego przez Firmę KAMIS i ZSGH dla szkół województwa mazowieckiego.
Celem Konkursu było zachęcenie uczniów szkół gastronomicznych do współzawodnictwa, podnoszenia swoich umiejętności i zaistnienia w środowisku gastronomicznym. Podczas konkursu opiekunowie mieli okazję do wymiany doświadczeń zawodowych.
W konkursie udział wzięło 19 ekip dwuosobowych z całego województwa mazowieckiego w tym również przedstawiciele naszej szkoły Patryk Bielawski i Piotr Gipsiak uczniowie kasy IV bt z opiekunem Ewą Tomczyk – Jabłońską.

Uczestnicy konkursu losowali jedno zadanie do wykonania z 4 proponowanych grup:

I   – danie z wykorzystaniem elementów kurczaka
II  – danie z wykorzystaniem elementów kaczki
III – danie z wykorzystaniem elementów indyka
IV – danie z wykorzystaniem perliczki

Reprezentanci naszej szkoły wylosowali kurczaka, na przygotowanie 4  porcji potrawy według własnej inwencji mieli dwie godziny. Surowce i półprodukty potrzebne do wykonania potraw nie były znane wcześniej uczestnikom.

Jurorami konkursu byli znani kucharze, osobowości świata kulinarnego: Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Mirek Reszczyk, Marcin Piotrowski, Grzegorz Kazubski i Maciej Wawryniuk.

Po zaciętej kilkugodzinnej rywalizacji uczniowie naszego Technikum Patryk Bielawski i Piotr Gipsiak, opiekun Ewa Tomczyk-Jabłońska zajęli I miejsce. Danie którym zapewnili sobie najwyższe miejsce na podium zachwyciło sędziów nie tylko wyglądem ale i wyjątkowym smakiem. Potrawa przygotowana przez Piotrka i Patryka to: „Gotowana roladka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym na puree z awokado i pieczonej marchwi z chatneyem z mango i ananasa”.

 

Opracowała: Ewa Tomczyk-Jabłońska

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 1546 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com