Uczniowie z naszej szkoły – Jakub Krzywicki i Jakub Gipsiak – zakwalifikowali się do półfinału IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. O nagrodę główną – 10 tys. złotych i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu powalczą już w połowie listopada w Warszawie. O dobre przygotowanie jednego i drugiego Jakuba dba pani Julita Kaczmarek i pani Agnieszka Siwik.

Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest przez MAKRO Cash & Carry pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy (WACS). Skierowany jest do uczniów i studentów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce.

W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, wśród nich reprezentanci naszej szkoły. O sukcesie decydował autorski przepis młodych kucharzy uwzględniający obowiązkowe składniki – w tym roku były to polędwica wieprzowa i borowik mrożony. Podczas półfinału, który odbędzie się 15 listopada w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 finalistów. Ci ostatni dzień później (16 listopada) powalczą o nagrodę główną – 10 000 zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.

W tym roku uczniowie będą walczyli wg zasad sprawdzonych w poprzednich edycjach konkursu. Prace konkursowe składać się będzie z II dania głównego i deseru (po 6 porcji), a uczestnicy będą musieli przygotować je w ciągu 1 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z „BLACK BOX”, które poznają tuż przed rozpoczęciem pracy. Propozycje konkursowe oceniać będzie międzynarodowe jury, które pod uwagę weźmie oryginalność, wygląd i smak dań oraz technikę ich przygotowania. W finale prace poddane będą dodatkowej ocenie przez jury komplementarne, do którego zaproszeni zostaną znani dziennikarze i krytycy kulinarni.

Za Jakubów z naszej szkoły trzymamy kciuki, a o ich sukcesie z przyjemnością poinformujemy w połowie listopada.

 

Opinie Polaków o zawodzie kucharza

Organizator konkursu „Zgotuj sobie sukces” – firma MAKRO Cash & Carry zleciła w związku z nim badanie opinii publicznej, w którym Instytut „Homo Homini” pytał Polaków, czy zawód kucharza cieszy się w naszym kraju uznaniem. Twierdzącej odpowiedzi udzieliło aż 83% respondentów. Jednocześnie co drugi z nas uważa, że aby zostać dobrych kucharzem, należy ukończyć profesjonalną szkołę lub kurs przygotowujący do zawodu.

Raport Homo Homini wskazuje, że połowa z nas ceni szefów kuchni za smaczne potrawy (51,8%) i profesjonalizm (18,5%). Nie bez znaczenia pozostają wrażenia estetyczne (9,5%), a także oryginalność (8,9%) i pomysłowość potraw (7,1%). Smak przygotowywanych potraw i profesjonalizm jako cechę dobrego szefa kuchni częściej wskazują mężczyźni niż kobiety, dla których pozostałe właściwości (oryginalność i estetyka dań) są nie mniej ważne.

Za kilka lat szef kuchni będzie jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów – prognozuje znany kucharz i celebryta Robert Sowa (wywiad dla „Głosu Wielkopolski” z dnia 16.11.2010). Z kolei Grzegorz Kazubski podkreśla, że kucharz to po prostu mistrz w swoim fachu. Kazubski zdradza też swój przepis na sukces w zawodzie: aby osiągnąć tytuł mistrzowski, potrzebne następujące składniki: na początek pasja - 20% i wiedza - 30%. Kiedy już je mamy, należy sukcesywnie dodawać do tej mieszanki ciężką pracę i konsekwencję - 50%.


Gotować jak z nut

Co drugi ankietowany przez Homo Homini Polak powiedział, że dobry kucharz musi profesjonalnie przygotować się do zawodu – skończyć szkołę gastronomiczną lub specjalistyczny kurs. Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze szefa kuchni. Gotowanie jest jak muzykaaby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze, zna zasady i one na dobrym poziomiepóźniej w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw. Szef Centrum Efektywnej Przedsiębiorczości przy MAKRO podkreśla, że uczniowie polskich szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów.

Pokazała to tegoroczna olimpiada kulinarna, która odbyła się w dniach 6 – 7 października w Erfurcie. Polska ekipa młodzieżowa przywiozła z Niemiec brązowy medal. Gratulujemy!

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 1509 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com