Receptura:
4 jajka
100 g drobnego cukru
90 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier po 1 łyżce, nie przerywając miksowania do białek dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć i rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez 12-14 minut w rozgrzanym piekarniku.

Upieczone ciasto przełożyć na czystą ściereczkę papierem do góry, delikatnie oderwać papier i jeszcze gorące ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
500 ml śmietanki 36%
100 g czekolady gorzkiej
3-4 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
Skorka starta z 1 pomarańczy
1,5 łyżki przyprawy do piernika

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, przyprawą do piernika i kakao. Do śmietanki dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia sie składników.

Roladę rozłożyć, zawinąć z kremem, odciąć 2 końce i przyłożyć do dłuższej części rolady tak, aby utworzyły "gałęzie". Całości obłożyć kremem i udekorować.

Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 2498 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com