W niedzielę – 9 czerwca 2013 r. grupa 32 uczniów Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 rozpoczęła staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Uczestnicy Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT zdążyli już złożyć wizytę w Szkole Gastronomiczno-Turystyczno-Hotelarskiej Lycée Paul Augier i wysłuchać wykładu dyrektora na temat systemu szkolnego we Francji. Obserwowali pracę francuskich kolegów w pracowniach gastronomicznych. Zobaczyli również przygotowania do praktycznego egzaminu zawodowego z obsługi konsumenta oraz szkolną restaurację pedagogiczną.

Wygraliśmy konkurs - Nicea zdobyta!

Miło nam poinformować o tym, że projekt „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”, złożony w Konkursie 2013 w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT znalazł się na 8 miejscu wśród 122 projektów zatwierdzonych do realizacji.
Do Narodowej Agencji wpłynęło 711 wniosków na projekty mobilności, a my jesteśmy w ścisłej czołówce laureatów.
Zatem szansę na spotkanie z kulturą francuską, zdobywanie cennego doświadczenia zawodowego i szkolenie umiejętności językowych będą mieć kolejni uczniowie Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1.
Rekrutacja uczestników przewidziana jest na wrzesień 2013 r. Mogą przystąpić do niej uczniowie z klas II i III Technikum nr 1, uczący się języka francuskiego.
Serdecznie zapraszamy!

9 czerwca 2013 r. to dzień wyjazdu 32-osobowej grupy uczestników projektu "Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży" do słonecznej i przyjaznej nam Nicei.
Na uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich  ZS nr 1 czekają już francuscy praktykodawcy – nicejscy restauratorzy i hotelarze.
Stażyści Programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci Mobilność IVT w czasie 3-tygodniowego pobytu na Lazurowym Wybrzeżu będą zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne. Znajdą również czas na zwiedzanie Nicei oraz regionu.
Jednym z punktów bogatego programu kulturowego jest Saint-Paul-de-Vence - zabytkowe, otoczone murami, urocze miasteczko  o bogatych tradycjach artystycznych. Charakteryzuje się wąskimi, krętymi uliczkami, licznymi galeriami, a także porośniętymi kwiatami kamiennymi domami. Spacerując po Saint-Paul-de-Vence można podziwiać średniowieczne fortyfikacje miejskie czy romańską kolegiatę. To tutaj artystycznych inspiracji poszukiwali wielcy twórcy - Henri Matisse, Marc Chagall, Pierre-Auguste Renoir.
Nasi stażyści odwiedzą też Antibes, Grasse, Saint-Tropez i Monaco. Czeka więc na nich niezapomniana przygoda.
Szansę na spotkanie z kulturą francuską, zdobywanie cennego doświadczenia zawodowego i szkolenie umiejętności językowych będą mieć również kolejni uczniowie Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1. Miło nam bowiem poinformować o tym, że projekt "Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa", złożony w Konkursie 2013 w ramach Programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci IVT znalazł się na 8 miejscu wśród 122 projektów zatwierdzonych do realizacji.
Do Narodowej Agencji wpłynęło 711 wniosków na projekty mobilności, a my jesteśmy w ścisłej czołówce laureatów.

mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu

9 czerwca 2013 r. to dzień wyjazdu 32-osobowej grupy uczestników projektu "Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych" staży do słonecznej i przyjaznej nam Nicei.
Na uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich  ZS nr 1 czekają już francuscy praktykodawcy – nicejscy restauratorzy i hotelarze.

Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie UE w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w Konkursie 2012.
Nasz projekt zajął 10-te miejsce na 96 projektów zatwierdzonych do stosowania przez Narodową Agencję Programu.
Tytuł projektu: Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży.
Grupa docelowa: uczniowie klas II i III ZS nr 1 – Technikum nr 1 (zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i kucharz).
Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).
Wyjazd: 09.06.2013. Staż: 11.06.2013.-29.06.2013. Powrót: 30.06.2013.
Organizacja Goszcząca: UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei).
Staż: 15 ni roboczych (120 godzin).
Program kulturowy: Nicea, Antibes, Monaco, Saint Paul de Vence, Saint-Tropez
Najważniejsze cele projektu: zdobycie przez uczestnika nowego doświadczenia zawodowego, podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych, w tym zgodnie z zasadami ECVET, zwiększenie mobilności i zdolności do uzyskania i utrzymania zatrudnienia na lokalnym, krajowym i europejskim rynku pracy, doskonalenie posługiwania się językiem obcym (francuskim), w tym zawodowym, rozwinięcie współpracy pomiędzy szkołą a partnerem francuskim i polskimi praktykodawcami, jak również promowanie wiedzy o innych kulturach, tolerancja i otwartość wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych.
Oczekiwane rezultaty: nabycie umiejętności przygotowywania i serwowania dań, w tym regionalnych, prawidłowego funkcjonowania w warunkach typowych dla zagranicznego pracodawcy (restauracja/hotel); doświadczenie życia w innej kulturze i społeczeństwie.
„System ECVET ma ułatwić gromadzenie, przenoszenie i uznawanie kwalifikacji rozumianych jako potwierdzone w danym państwie wyniki uczenia się. Nadrzędnym celem ECVET jest wspieranie realizacji uczenia się przez całe życie, zwiększenie przejrzystości i porównywalności kwalifikacji, wspieranie mobilności w wymiarze geograficznym, edukacyjnym i zawodowym oraz pogłębienie wzajemnego zaufania i współpracy między państwami UE”.
Warto podkreślić fakt, że nasz projekt został bardzo wysoko oceniony przez ekspertów Programu Leonardo da Vinci i wyróżniony za przedstawienie nowatorskich rozwiązań w zakresie ECVET.
W wyniku rekrutacji wyłoniono już 32 – osobową grupę stażystów. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, uczniowie biorą udział w szkoleniach z języka francuskiego (w tym zawodowego), a także w warsztatach pedagogicznych. Młodzież pogłębi również swoją wiedzę na temat Francji i Prowansji, uczestnicząc w zajęciach z przygotowania kulturowego.
18 grudnia 2012 r., w ramach przygotowywania się do wyjazdu na staż zawodowy, uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, a zorganizowanych przez Makro Cash & Carry.
Szkolenie prowadzili trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa.
8 marca 2013 r. stażyści z powodzeniem rywalizowali w Szkolnym Konkursie Obsługi Konsumenta, zaś już niebawem zaprezentują swoje umiejętności, przystępując do Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej.
Wszystkim życzymy wytrwałości w dążeniu do celu.

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim
koordynator projektu

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 1401 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com