W dniu 01.04.2019 r. odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego realizowanego przez Związek Polskie Mięso, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Zajęcia prowadził Marcin Budynek – założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Mistrz kulinarny zdobywał doświadczenie w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA, uczył sie m.in. u Dominique'a Pootie – byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda, przeszedł szkolenie we Fracuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne.
W spotkaniu udział wzięli uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
Program zajęć składał się z dwóch części. Pierwsza - teoretyczna, obejmowała informacje, dotyczące jakości polskiego miesa wołowego, przeprowadzenie instruktarzu, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wołowiny, kulinarnego przeznaczenia elementów wołowych oraz zakresu obróbki termicznej.
20 lutego 2019 roku uczniowie Zespołu Szkół nr 1, Technikum nr 1 spędzili słodko czas na targach Expo Sweet. Są to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Targi cyklicznie odbywają się w Centrum Expo XXI w Warszawie.
Uczniowie podczas zwiedzania targów mieli możliwość zapoznania się z szeroką ofertą produktów cukierniczych, nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, wyposażeniem cukierni oraz ofertą usług świadczonych w branży. Zapoznali się z firmami oferującymi maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy.
22 stycznia w naszej szkole odbyły się warsztaty chemiczne prowadzone przez zespół naukowo dydaktyczny związany z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Uczniowie klas 2cl, 3cl, 3ct - grupy w których realizowana jest rozszerzona chemia oraz 1bl, 1abt i 1aht własnoręcznie przeprowadzali eksperymenty chemiczne z wykorzystaniem techniki small-scale chemistry – SSC, często określanej jako mikrochemia.
Jest to technika wspomagająca doświadczalne nauczanie chemii, polega na pracy z niewielkimi ilościami substancji, co zwiększa bezpieczeństwo eksperymentu, zmniejsza czas jego przeprowadzenia i umożliwia dokładniejsze omówienie. Innowacyjna technika Small-Scale Chemistry pozwala na nowoczesne, całościowe, przejrzyste, przyjazne i aktywizujące podejście do doświadczalnej strony nauczania przedmiotów przyrodniczych.
Odwiedza nas 1653 gości oraz 0 użytkowników.