W dniu 01.04.2019 r. odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego realizowanego przez Związek Polskie Mięso, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Zajęcia prowadził Marcin Budynek – założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Mistrz kulinarny zdobywał doświadczenie w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA, uczył sie m.in. u Dominique'a Pootie – byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda, przeszedł szkolenie we Fracuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne.
W spotkaniu udział wzięli uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
Program zajęć składał się z dwóch części. Pierwsza - teoretyczna, obejmowała informacje, dotyczące jakości polskiego miesa wołowego, przeprowadzenie instruktarzu, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wołowiny, kulinarnego przeznaczenia elementów wołowych oraz zakresu obróbki termicznej.
W części praktyczniej uczniowie pod bacznym okiem doświadczonych szefów kuchni poznali: tradycyjne metody obróbki wołowiny, nowoczesne techniki obróbki termicznej, kompozycje smakowe oraz stylizację żywności, niekonwencjonalne metody serwowania.
Warsztaty, zwłaszcza część praktyczna, były ciekawym doświadczeniem dla młodzieży. Uczniowie mieli możliwość sporządzania potraw z bardzo szerokiej gamy produktów w niekonwencjonalny sposób, zapoznali się z procesem technologicznym sporządzania potraw z wołowiny, uczestniczyli w tworzeniu ciekawych kompozycji, a uwieńczeniem miłego dnia była wspólna konsumpcja własnych wyrobów.