We wtorek - 2 kwietnia 2019r. - odbył się szkolny konkurs kulinarny o puchar restauracji "Piknik" pod hasłem "Wiosna na talerzu – jak ugryźć wege". Była to już jego IV edycja. Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach i mieli za zadanie wykonać danie główne i deser, inspirując się kuchnią wegetariańską. W konkursie wzięło udział 12 uczestników z klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Konkursowe zmagania oceniali:
Cezary Skalski – dyrektor ZS1, nauczyciel przedmiotów zawodowych,
Katarzyna Wiśniewska – w-ce dyrektor ZS1, nauczyciel przedmiotów zawodowych,
Julita Kaczmarek – kierownik szkolenia praktycznego, nauczyciel przedmiotów zawodowych,
Łukasz Góraj - szef kuchni restauracji "Piknik",
Jarosław Chrzanowski - kucharz restauracji "Piknik",
Marcin Dmoch – kucharz restauracji "Piknik",
Elżbieta Paśnicka – nauczycielka przedmiotów zawodowych,
Marcin Masalski – fotograf kulinarny.
Oceniano wygląd potrawy, jej smak i aromat oraz kolorystykę, nawiązującą do tematu przewodniego: "Wiosna na talerzu – jak ugryźć wege", kreatywność wykonania i podania potrawy.
Sponsorami tegorocznego konkursu byli: Bidfood Farutex, Ferma Kur Niosek Tomasz Brzozowski, Hurtownia Warzyw i Owoców "BUKAT" Grzegorz Bukato oraz "Eni" Sp. z o.o. PPHU Przetwórstwo Warzyw i Owoców Milanówek.
Twórcza rywalizacja przebiegała w sympatycznej atmosferze.
I miejsce zajął zespół z klasy 4bt w składzie: Patrycja Brejnak i Antonina Kossut,
II miejsce zdobyli uczniowie z klasy 1abt: Katarzyna Gonera i Amelia Beczek,
III miejsce przypadło drużynie z klasy 2at w składzie: Julia Skrobuszewska i Jakub Zwierzchowski.
Laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez właściciela restauracji "Piknik" - Macieja Klimka oraz Radę Rodziców Zespołu Szkół nr1.
Serdeczne gratulacje dla zwycięzców oraz ogromne podziękowania dla SPONSORÓW i wszystkich uczestników. Młodzieży życzymy sukcesów w doskonaleniu umiejętności zawodowych.