W dniu 19.05.2017r. odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu Wybieram wieprzowinę, realizowanego przez Związek Polskie Mięso. Zajęcia prowadził Marcin Budynek – założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, szkolił się we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne, zdobywał doswiadczenie m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA.
W spotkaniu udział wzięli uczniowie klas pierwszych i drugich – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz stażyści Programu Erasmus+, uczestnicy projektu: "Gastronomia i hotelarstwo w wymiarze europejskim – nasza pasja i zawód".
Program zajęć składał się z dwóch części - teoretycznej, która obejmowała informacje, dotyczące m.in. najbardziej popularnej rasy świń w Polsce oraz za granicą, systemów jakości – na podstawie systemu PQS, informacji czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wieprzowiny, kulinarnego przeznaczenia elementów tuszy wieprzowej, obróbki termicznej itd.
W części praktyczniej uczniowie pod bacznym okiem doświadczonych szefów kuchni poznali: tradycyjne metody obróbki wieprzowiny, nowoczesne techniki gotowania: sous vide, espuma, wędzenie, marynowanie wieprzowiny, kompozycje smakowe oraz stylizację żywności, niekonwencjonalne metody serwowania.
Warsztaty, zwłaszcza część praktyczna były ciekawym doświadczeniem dla młodzieży. Uczniowie mieli możliwość sporządzania potraw z bardzo szerokiej gamy produktów w niekonwencjonalny sposób, zapoznali się z procesem technologicznym sporządzania potraw z wieprzowiny, uczestniczyli w tworzeniu ciekawych kompozycji, a uwieńczeniem miłego dnia była wspólna konsumpcja własnych wyrobów.