W przepięknym malowniczo położonym pośród wzgórz Prowansji miasteczku Villeneuve-Loubet, odległym 15 km na zachód od Nicei znajduje się Muzeum Sztuki Kulinarnej im. Augusta Escoffiera (1846-1935), które zwiedzali tegoroczni stażyści Programu Leonardo da Vinci "Uczenie się przez całe życie".
Powołane w 1966 roku i finansowane przez Fundację im. A. Escoffiera muzeum mieści się w domu, w którym urodził się i spędził swoje dzieciństwo najsłynniejszy francuski kucharz wszechczasów. Nazywany „królem kucharzy i kucharzem królów” August Escoffier dokonał rewolucji w sztuce kulinarnej. Do jego zasług należy uproszczenie i uporządkowanie zasad kuchni klasycznej, a także wprowadzenie systemu brygadowego w kuchni.
W muzeum mieści się osiem sal, w których można podziwiać rodzinne pamiątki po Auguście Escoffier, urządzenia i narzędzia kuchenne z przełomu XIX i XX wieku, kolekcję menu (najstarsze pochodzą z 1820r), bibliotekę, salę multimedialną i wystawę czekoladowych rzeźb.
Zapraszam do obejrzenia prezentacji o życiu i dokonaniach "kucharza królów i króla kucharzy", który mawiał, że "gotowanie to nauka i sztuka, człowiek, który wkłada całe swoje serce, by zadowolić innych, zasługuje na uznanie. Dobra kuchnia jest podstawą prawdziwego szczęścia".
Marcin Michaluk
nauczyciel języka francuskiego