W środę – 28.03.2012 r. w ZS nr 1 odbyło się szkolenie na temat mięsa wieprzowego, produkowanego zgodnie z krajowym systemem jakości Pork Quality System (PQS). Kampania finansowana jest przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej, Agencji Rynku Rolnego, Związku Polskie Mięso, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS oraz współfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Celem szkolenia było przekazanie teoretycznych informacji, dotyczących właściwości mięsa wieprzowego PQS oraz jego praktycznego zastosowania. W wykładzie oraz warsztatach uczestniczyli uczniowie Technikum nr1, przygotowujący się do wyjazdu na staż zawodowy do Nicei w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci, a także nauczyciele przedmiotów zawodowych. Prowadzącym szkolenie był - uznany w środowisku szef kuchni - Sebastian Gołębiewski. Uczniowie mieli możliwość wspólnego gotowania z ekspertem, jak również zdobycia praktycznej wiedzy na temat wykorzystania mięsa wieprzowego z systemu jakości PQS. Spotkanie zakończyła degustacja przygotowanych potraw.