PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Leonardo da Vinci IVT – Mobilność
(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej
w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
Tytuł projektu:
„Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności
na europejskim rynku pracy”
NICEA
10 czerwca – 1 lipca 2012 r.
Staż zawodowy młodzieży klas gastronomicznych i hotelarskich
Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1
w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Goszcząca:
STOWARZYSZENIE RESTAURATORÓW w Nicei - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR
Nicea czeka na wytrwałych !
Wrzesień był dla młodzieży z klas II i III Technikum nr 1 niezwykle gorący i to nie tylko za sprawą fantastycznej, letniej pogody. Nadszedł bowiem moment ostatecznego rozstrzygnięcia, kto w czerwcu 2012 r. uda się do słonecznej Nicei, by odbyć staż zawodowy w tamtejszych hotelach i restauracjach.
Chętnych do przeżycia tej niezapomnianej przygody było bardzo wielu. Do rywalizacji przystąpili zarówno uczniowie z klas hotelarskich, jak i gastronomicznych. Pełne nadziei zmagania trwały od 8 do 14 września.
Kandydaci, pisząc przewidziane projektem testy, prezentowali swoje umiejętności z zakresu języka francuskiego oraz obsługi konsumenta. Uczestniczyli także w rozmowie kwalifikacyjnej, wykazując się wiedzą o Francji oraz predyspozycjami do wzięcia udziału w zagranicznym stażu.
Po kilku dniach, pełnych niepokoju i oczekiwania, komisja kwalifikacyjna wyłoniła 32 uczestników, którzy w wyniku rekrutacji uzyskali największą ilość punktów.
Szczęśliwcy rozpoczną niebawem obowiązkowe przygotowania do nicejskiego wyjazdu. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, wezmą udział w szkoleniach z języka francuskiego, również zawodowego, a także w warsztatach pedagogicznych.
Uczestnicy projektu staną się zatem komunikatywni, by móc porozumiewać się z francuskojęzycznymi opiekunami i klientami, przyjmować i realizować zamówienia, dobrze wykonywać polecenia.
Prawdopodobnie pierwszy raz zetkną się ze zjawiskiem wielowyznaniowości i wielorasowości. Przed wyjazdem wysłuchają więc stosownych prelekcji, mających na celu kształtowanie postawy tolerancji. Przygotowanie pedagogiczne będzie dotyczyć przede wszystkim zasad komunikacji interpersonalnej, sposobów rozwiązywania konfliktów, treningu zachowań asertywnych i radzenia sobie ze stresem.
Młodzież pogłębi także swoją wiedzę na temat Francji i Prowansji, uczestnicząc w zajęciach z przygotowania kulturowego. Pozna tamtejsze tradycje i obyczaje, recepturę dań charakterystycznych dla kuchni francuskiej oraz nawyki żywieniowe. Podczas pobytu w Nicei stażyści odwiedzą okoliczne muzea (np. M. Chagalla, P. Picassa, Oceanograficzne, Perfum, Kulinarne, Szkła Artystycznego) i wyruszą na spotkanie z wieloma atrakcjami turystycznymi regionu (Cannes, Monaco, Grasse, Biot czy Antibes).
Życzymy zatem wszystkim uczestnikom wytrwałości w dążeniu do celu.
W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem
Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu