„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
NICEA 2016
Zaczynamy realizację kolejnego projektu mobilności w ramach Programu ERASMUS+
Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności opracowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA).
W wyniku realizacji projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy” uczniowie ZS nr 1 – Technikum nr 1 będą odbywać 2-tygodniowy zagraniczny staż, dzięki któremu uzyskają kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji).
Projekt adresowany jest do uczniów klas II i III Zespołu Szkół nr 1 - Technikum nr 1 (gastronomia i hotelarstwo) – kierunek kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się języka francuskiego.
Kryteria rekrutacyjne:
•Zainteresowanie planowanym stażem
•Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
•Poziom opanowania języka francuskiego
•Średnia ocena z przedmiotów zawodowych po II semestrze
•Ocena zachowania
Procedura - działania rekrutacyjne:
•Test językowy (język francuski)
•Test zawodowy (sprawdzający ogólną wiedzę z obowiązkowych przedmiotów zawodowych)
•Rozmowa kwalifikacyjna (predyspozycje kandydata; zainteresowanie stażem)
Termin rekrutacji - wrzesień 2015:
test językowy 01.IX, test zawodowy 02.IX, rozmowa kwalifikacyjna 03.IX.2015.
Obowiązkowe szkolenia w ramach przygotowania:
• Językowe 40 godzin
• Kulturowe 6 godzin
• Pedagogiczne 6 godzin
• BHP 2 godziny
Miejsce stażu: restauracje i hotele w Nicei
Termin wyjazdu stażowego: 14 – 28.02.2016.
Informacje na temat rekrutacji do projektu będą publikowane w zakładce ERASMUS+