„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności
za umieszczoną zawartość merytoryczną”
Przed wyjazdem na staż do Nicei
Już niebawem, bo 3 maja 32-osobowa grupa uczniów ZS nr 1 z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa uda się do Nicei na dwutygodniowy staż zawodowy. Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”, realizowanego w ramach programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA będą uczyć się zawodu i zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, personalne i społeczne (ECVET), odbywając praktykę we francuskich restauracjach i hotelach.
Uczniowie otrzymają adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia lub serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelu). Znajdą również czas na spotkania z francuskimi mediami, przedstawicielami tamtejszych pracodawców, wzajemną integrację oraz zwiedzanie Nicei i jej okolic.
Wyjazd do Francji został poprzedzony cyklem obowiązkowych szkoleń z zakresu przygotowania językowego, kulturowego, pedagogicznego i BHP.
Po zakończeniu stażu i dokonaniu oceny uczestnik w wyniku certyfikacji otrzyma Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć. Zdecydowanie ułatwi to stażyście udany start w dorosłe, zawodowe życie.
Europass Mobilność jest bardzo ważnym dla uczestników dokumentem, zawierającym informacje na temat ich wiedzy oraz wykonywanych podczas stażu czynności i zadań. Umożliwia on także prezentację nabytych kompetencji i umiejętności zawodowych, językowych, personalnych czy społecznych. Zawarte w nim treści są potwierdzane przez organizację wysyłającą (ZS nr 1) oraz przez organizację przyjmującą (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR – Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei), co sprawia, że dokument jest wiarygodny dla pracodawców zarówno w kraju, jak i poza nim. Jego posiadanie ułatwi zatem stażystom uzyskanie zatrudnienia. Staną się konkurencyjni na polskim i europejskim rynku pracy.