4 czerwca 2014r. nasza szkoła gościła uczestników konkursu kulinarnego „Kto je owoce i warzywa – ten zdrowia wygrywa” zorganizowany przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną. Uczestnikami konkursu byli uczniowie ze szkół podstawowych i gimnazjalnych z powiatu grodziskiego. Koordynatorem przedsięwzięcia był p. Anna Skubis z sekcji oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia z PSSE Grodzisk Mazowiecki. Swoją pomocą służyli koledzy z klasy 3at Dawid Brzoza i Tomasz Czapiga. Uczniowie przygotowywali przekąski i sałatki bogate w warzywa i owoce. Młodzi kucharze bardzo dobrze poradzili sobie z narzuconym tematem. Przygotowali niezwykłe potrawy z wykorzystaniem niecodziennych składników takich jak pokrzywy, kwiaty nasturcji, czy też koniczyny. Zastosowali ciekawe połączenia, którymi zaskoczyli członków Jury. Ocenie podlegał: smak, wygląd, dobór składników.
Jury:
Przewodnicząca – Julita Kaczmarek
Członkowie jury:
Anna Skubis PSSE Grodzisk Mazowiecki
Anna Bogdan – Agencja Rynku Rolnego
Katarzyna Wiśniewska – Kierownik szkolenia praktycznego, nauczyciel przedmiotów zawodowych
Tomasz Czapiga – uczeń klasy 3 at - Technik kucharz.
Laureaci konkursu:
I miejsce – Aleksandra Łęcka i Karolina Pawlak z Gimnazjum im. Józefa Chełmońskiego w Józefinie za sałatkę „Czerwone orzeźwienie” i przekąskę „Chrupiący kąsek”
II miejsce – Katarzyna Rylska i Natalia Jałowiecka z Gimnazjum im. Józefa Chełmońskiego w Józefinie za sałatkę „Nuta Włoch” i przekąskę „Pomidory z fetą”
III miejsce – Aleksandra Zygier i Aleksander Zygier ze Szkoły Podstawowej w Adamowiźnie za sałatkę „Korona zdrowia” i przekąskę „Pomidorowe miseczki z tuńczykiem”
Nauczyciele Zespołu Szkół Nr 1, Pani Julita Kaczmarek i Pani Katarzyna Wiśniewska przyznały nagrodę specjalną dla Izabeli Goździk i Wiktorii Sikorskiej ze Szkoły Podstawowej w Ojrzanowie (Sałatka „Wiza” i przekąska „Zakąska grzybkowa”) za najlepszą organizację na stanowisku pracy.
Wszystkie zespoły wykazały się umiejętnością przygotowywania pysznych i zdrowych posiłków.
Tomek Czapiga
Klasa 3at