4 czerwca 2019r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał III Regionalnego Konkursu Gastronomicznego "REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2019". Do twórczej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zaprosił organizator - Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

Konkurs składał się z dwóch etapów: etap I – eliminacje,  przygotowanie przepisów konkursowych i zdjęć potraw konkursowych, etap II - wykonanie zgłoszonych potraw konkursowych i test wiedzy teoretycznej. Uczestniczyli w nim uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.

Cel przedsięwzięcia to rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych oraz propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół kształcących w zawodach gastronomicznych. Tematem wiodącym rywalizacji była "Kuchnia roślinna - moc zdrowia na talerzu". Do zadań uczestników należało wykonanie przekąski gorącej, deseru i smoothie. "Bohaterami" tych potraw były: kapusta biała, kasza jaglana, tofu, orzechy laskowe, natka pietruszki i jabłko. Do sporządzenia dań trzeba było zastosować przynajmniej 2 z wymienionych surowców. Uczestnik mógł również wykorzystać dowolnie wybrane przez siebie inne surowce/półprodukty w zakresie laktoowowegetarianizmu. Czas na przygotowanie potraw konkursowych wynosił  90 minut.

Dania zostały ocenione przez jury według następujących kryteriów: przygotowanie mise-en-place, utrzymanie czystości i porządku na stanowisku po zakończeniu pracy, dobór składników, wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej, smak potraw, pomysłowość i prezentacja, gospodarowanie surowcami.

Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli nauczyciele zawodu, szefowie kuchni i znawcy kuchni regionalnej:

mgr inż. Marzena Niedośpiał – przewodnicząca komisji konkursu, nauczyciel przedmiotów zawodowych, egzaminator OKE w Warszawie w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, wieloletni juror w konkursach ogólnopolskich gastronomicznych, wicedyrektor ZSG w Warszawie im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8,

doc. dr Bolesław Iwan – przedstawiciel Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie,

Tomasz Łagowski - szef kuchni w Pałacu Rozalin, zdobywca nagrody "Kucharz odkrycie roku 2018" według przewodnika 100 Best Restaurant, finalista wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, takich jak Bocuse d’or Poland 2015, reprezentant Polski w Paryżu na finale Chef’s en or, zwycięzca Chef’s Fight, Mistrzostw Polski w Produkcie Regionalnym czy Chef’s en or Poland, felietonista w „Łowcu Polskim”, gdzie prezentuje dania z dziczyzny w nowej odsłonie, pod patronatem Polskiego Związku Łowieckiego,

Jarosław Chrzanowski – członek komisji, kucharz restauracji „Piknik” w Grodzisku Mazowieckim, absolwent ZS1 Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim,

Małgorzata Gipsiak – dyrektor generalny Arche Hotel Geologiczna, absolwentka ZS1 Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, absolwentka Wyższej Szkoły Menedżerskiej w Warszawie – Zarządzanie Zasobami Ludzkimi,

Piotr Gipsiak – z-ca szefa kuchni  Courtyard by Marriott,  wielokrotnie brał udział w ogólnopolskich konkursach kulinarnych,

Marcin Masalski – członek komisji, fotograf kulinarny.

Równolegle do zmagań kulinarnych odbywał się konkurs wiedzy teoretycznej. Uczestnicy mieli do rozwiązania test "Warzywa, owoce, zboża i alternatywne sposoby odżywiania się”.

W części teoretycznej obradowało jury w składzie:

  1. mgr inż. Elżbieta Paśnicka – przewodnicząca jury części teoretycznej, przedstawicielka Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, nauczycielka przedmiotów zawodowych,
  2. dr inż. Katarzyna Świąder – ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki,
  3. trzech opiekunów uczestników konkursu, wybranych w wyniku losowania:

Aldona Charzyńska – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie ul. Piłsudskiego 63,

Irmina Baran – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincenta Witosa w Leśnej Podlaskiej,

Dorota Szewd – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincenta Witosa w Leśnej Podlaskiej.

Konkursowym zmaganiom towarzyszyły wykłady z zakresu gastronomii i hotelarstwa prowadzone przez specjalistów branżowych – dr inż. Katarzynę Świąder - eksperta ds. żywności, międzynarodowego wykładowcę akademickiego - "Fakty i mity o super żywności"  oraz mgr inż. Agatę Gajek - specjalistę ds. jakości w zakresie audytu - "Audyt wewnętrzny jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach sektora spożywczego".

Po chwilach niecierpliwego oczekiwania jury wyłoniło laureatów III Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2019”.

 Konkurs kulinarny:

I miejsce Weronika Łomża, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, ul. Św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom,

II miejsce – Małgorzata Rutkiewicz, Zespołu Szkół Gastronomicznych, ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź,

III miejsce – Patrycja Brejnak, Zespół Szkół nr 1 Grodzisk Mazowiecki, ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki.

Część teoretyczna konkursu:

I miejsce – Dominika Malejko, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie, ul. Piłsudskiego 63, 96-500 Sochaczew,

II miejsce – Julia Słowińska, Zespół Szkół nr 2 im. T. Kościuszki,  ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin,

III miejsce – Damian Staniak, Zespół Szkół nr 1 Grodzisk Mazowiecki, ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki.

Laureatom serdecznie gratulujemy.

Organizatorzy dziękują fundatorom nagród i sponsorom konkursu.

Fundatorzy nagród: Miasto i Gmina Grodzisk Mazowiecki, Powiat Grodziski, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Rada Rodziców Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, wydawnictwo OLESIEJUK, wydawnictwo WSiP, Hotel Sheraton, Hotel Arche Geologiczna Warszawa, firma specjalizująca się w projektowaniu i produkcji wysokiej jakości odzieży służbowej TEDMAR, Wine Direct, Pałac Rozalin, DUNI, GOBARTO.

Sponsorzy konkursu: Hurtownia Warzyw i Owoców BUKAT, ARYZTA, Restauracja Piknik w Grodzisku Mazowieckim, Bidfood FARUTEX – hurtownia dystrybutor żywności dla segmentu HoReCa w Polsce, OSM Grodzisk Mazowiecki.

Dzięki Państwa życzliwości młodzież miała zapewnione właściwe warunki do wykazania się swoimi umiejętnościami i mogła wziąć udział w twórczej rywalizacji, za co została godnie nagrodzona. Dziękujemy za wsparcie organizacji konkursu i pomoc w zrealizowaniu przedsięwzięcia.

 

Organizatorzy Konkursu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 2341 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com