16 listopada 2018r. odbył się X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny i Kelnerski "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018". Organizatorem konkursu byli: Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie, firma Stalgast Sp. z o.o. przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich i absolwentów szkoły.
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w konkursie gastronomicznym reprezentowały uczennice klasy 4bt - Patrycja Brejnak i Antonina Kossut, zaś w konkursie kelnerskim wiedzą i znajomością zasad obsługi konsumenta wykazał się Maciej Pasenik z klasy 1aht.
W konkursie gastronomicznym uczennice miały za zadanie przygotować zakąski z lina, białej części świeżego pora oraz danie główne, którego zasadniczymi składnikami były udziec z indyka, dynia zwyczajna świeża i czosnek świeży. Patrycja i Tosia otrzymały wyróżnienie za technikę wykonywania dań.
Konkurs kelnerski składał się z 3 części. Część 1 to test wyboru z zakresu obsługi konsumenta, który zawierał pytania sformułowane w języku polskim i angielskim.
Część 2 to nakrycie na tacy kelnerskiej do śniadania wiedeńskiego (obsługa room service) oraz nakrycie improstyl dla jednej osoby. Motywem przewodnim nakrycia Improstyl 2018 była "kolacja z champagne".
Część 3 to filetowanie pstrąga w obecności gościa (serwis angielski). Maciek za wykonanie tego zadania otrzymał wyróżnienie, zaś suma punktów za pozostałe konkurencje sprawiła, że uplasował się na 2 miejscu.
Za przygotowanie młodzieży do konkursu odpowiadały p. Julita Kaczmarek i p. Agnieszka Siwik.