W dniu 19 marca 2015r. odbyła się IV edycja szkolnego konkursu „Wiedzy o kuchni francuskiej”. Do wspólnej rywalizacji przystąpiło pięć zespołów 3-osobowych z klas: 2at, 2bt, 3bt, 4at i 4bt.
Przed przystąpieniem do etapu praktycznego, uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test ze znajomości kuchni Francji; odpowiadali m.in. na takie pytania jak: Co to jest foie gras, tarta Tatin, kir, cassoulet, ratatouille, bouillabaisse? Z czego słynie Normandia, Bretania, Prowansja, Lotaryngia, Burgundia?? Z czego składa się tradycyjny posiłek we Francji? Jakie są stopnie wysmażenia mięsa? Co oznacza skrót AOC? Jaki jest podział personelu w kuchni i restauracji? Kim był August Escoffier?

Zadaniem uczniów w  drugiej część konkursu było przygotowanie dania głównego oraz deseru, charakterystycznych dla kuchni francuskiej. Głównym składnikiem dania głównego była kaczka, natomiast deseru - jabłko. Uczniowie wykazali się niezwykłą kreatywnością i pomysłowością. Po dwóch godzinach gotowania w pracowni technologicznej, pod opieką p. Agnieszki Siwik, uczestnicy mogli zaprezentować swoje specjały w sali obsługi konsumenta przygotowanej przez p. Katarzynę Wiśniewską.
W skład jury weszli: dyrektor ZS nr 1 - p. Cezary skalski, p. Anna Wrona - wicedyrektor, kierownik szkolenia praktycznego - p. Katarzyna Wiśniewska oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych - p. Julita Kaczmarek. Swoją obecnością zaszczycili nas również Państwo Jolanta i Michel Forkasiewiczowie z Nicei, których pomoc w organizacji staży na Lazurowym Wybrzeżu jest nieoceniona.
Jury stanęło przed ciężkim zadaniem – oceniający musieli wytypować najlepszą drużynę, co nie było łatwe, biorąc pod uwagę wysoki poziom konkursowej rywalizacji. Największe uznanie szacownego gremium zdobyła drużyna z klasy 2at w składzie Klaudia Oleszko, Bartosz Polanowski i Bartosz Walaszek. Drugie miejsce zajęła klasa 3bt reprezentowana przez Macieja Kruka, Michała Szafrańskiego i Oskara Rybarczyka. Trzecie z kolei miejsce przypadło klasie 4bt w składzie Elena Szczechowicz, Jarosław Chrzanowski i Sebastian Nagraba. Warto dodać, że laureaci to poprzedni stażyści programu „Uczenie się przez całe życie”. Leonardo da Vinci oraz Ci, którzy wyjadą na 2-tygodniowe praktyki  już w maju tego roku (w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, Akcja 1. Mobilność edukacyjna „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”).
Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy i książki.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć wykonanych przez panią Annę Wrona w zakładce „galeria”.

 


Marcin Michaluk
organizator


Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 811 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com