W dniu 8 kwietnia 2014r. odbyła się III edycja szkolnego konkursu „Wiedzy o kuchni francuskiej”. Do wspólnej rywalizacji przystąpiło pięć zespołów 3-osobowych z klas: 2bt, 3at i 3bt.
Przed przystąpieniem do etapu praktycznego, uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test ze znajomości kuchni Francji; odpowiadali m.in. na takie pytania jak: Co to jest foie gras, tarta Tatin, kir, cassoulet, ratatouille, bouillabaisse? Z czego słynie Normandia, Bretania, Prowansja, Lotaryngia, Burgundia? Z czego składa się tradycyjny posiłek we Francji? Jakie są stopnie wysmażenia mięsa? Co oznacza skrót AOC? Jaki jest podział personelu w kuchni i restauracji? Kim był August Escoffier?

Zadaniem uczniów w  drugiej część konkursu było przygotowanie dania głównego oraz deseru, charakterystycznych dla kuchni francuskiej. Uczniowie wykazali się niezwykłą kreatywnością i pomysłowością.  Po dwóch godzinach gotowania w pracowni technologicznej, pod opieką p. Agnieszki Siwik, uczestnicy mogli zaprezentować swoje specjały w sali obsługi konsumenta przygotowanej przez p. Julitę Kaczmarek.W skład jury weszli: dyrektor ZS nr 1 - p. Andrzej Okurowski, wicedyrektorzy - p. Anna Wrona i p. Jolanta Parol, kierownik szkolenia praktycznego - p. Katarzyna Wiśniewska, oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych - p. Agnieszka Siwik i p. Julita Kaczmarek.  
Oceniający stanęli przed ciężkim zadaniem - musieli wytypować najlepszą drużynę, co nie było łatwe, biorąc pod uwagę wysoki poziom konkursowej rywalizacji. Największe uznanie szacownego gremium zdobyła drużyna z klasy 3bt w składzie Elena Szczechowicz, Jarosław Chrzanowski i Sebastian Nagraba. Drugie miejsce zajęła drużyna z klasy 3 at w składzie Anna Kieliszek, Anna Kuran i Edyta Nowecka. Warto dodać, że laureaci 1 i 2 miejsca to ubiegłoroczni stażyści programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci. Trzecie z kolei miejsce przypadło klasie 2bt w składzie: Karolina Góraj, Adrianna Kałużna i Joanna Płuzińska, które w tym roku odbędą  3-tygodniowe praktyki zawodowe w stolicy Lazurowego Wybrzeża we Francji. Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy i książki.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć w zakładce "Galeria".

Marcin Michaluk

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 826 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com