Zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie
"Wiedzy o kuchni francuskiej".
zgłoszenia zespołów 3-osobowych i odbiór materiałów dydaktycznych do 15 III 2013r. godz. 1600
część teoretyczna 12 IV 2013 roku o godz. 800 -900 w sali nr 25
część praktyczna 12 IV 2013 r. w sali gastronomicznej o godz. 915-1130
Dokładnych informacji udziela p. Marcin Michaluk
REGULAMIN
Cele i założenia :
- doskonalenie umiejętności zawodowych
- poszerzenie wiedzy o Francji i jej kulturze
- miejsce konkursu – sala lekcyjna oraz pracownia gastronomiczna
- termin konkursu
a) część teoretyczna - 12.04.2013r.
- zbiórka przed salą nr 25 o godz. 07.55
- czas trwania - 60 min.
b) część praktyczna - 12.04.2013r
- przygotowanie dania głównego i deseru według dowolnej receptury
- zbiórka o 9.05 przed salą nr 24
- rozpoczęcie o godz. 9.15, losowanie stanowisk
- prezentacja gotowych dań i ocena jury o godz. 11.45 w sali obsługi konsumenta
Warunki uczestnictwa :
- konkurs przeznaczony jest dla uczniów Technikum nr 1 o profilu technik kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego
- konkurs przeznaczony dla uczniów uczących się języka francuskiego
- w konkursie biorą udział zespoły złożone z 3 osób, po jednym z każdej klasy; razem 6 zespołów (zespoły nie mogą ulec zmianie w obu częściach konkursu)
- zgłoszenia grup należy złożyć do p. Marcina Michaluka do dnia 15.03.2013r. do godz. 16 na specjalnym druku – załącznik nr 1
- warunkiem przystąpienia do konkursu jest zgłoszenie złożone w terminie
Przebieg konkursu :
- część teoretyczna:
a) zespół składający się z 3 osób ma za zadanie rozwiązać test z wiedzy o kuchni francuskiej
b) zespoły mogą uzyskać maksymalnie 100 pkt.
- część praktyczna:
a) przed rozpoczęciem konkursu zespoły wylosują numery stanowisk, przy których będą pracować
b) zespół ma za zadanie wykonać danie główne oraz deser według dowolnej receptury z kuchni francuskiej
c) surowce niezbędne do wykonania potraw uczniowie zakupują sami
d) maksymalna kwota jaką grupy mogą przeznaczyć na surowce niezbędne do wykonania potraw nie będzie określona
e) uczniowie przygotowują 1 porcję dania głównego i deseru do oceny wyglądu estetycznego przez członków jury, pozostałą część potraw prezentują w formie bufetu (ocena potrawy i jej smak)
f) czas przeznaczony na wykonanie potraw wynosi 2 godziny zegarowe (9.15-11.15)
g) uczennicy muszą mieć odpowiednie ubranie (kitel, nakrycie głowy, zapaska)
h) do konkursu zespoły mogą wykorzystać zastawę szkolną lub własną
i) dekoracje muszą zorganizować we własnym zakresie
j) zespół przygotowujący musi umieścić w widocznym miejscu wizytówkę dania (w języku polskim i francuskim oraz umieć przestawić członkom jury daną potrawę w obu językach (składniki i sposób wykonania)
k) prace konkursowe będzie oceniać komisja w składzie: pan dyrektor Andrzej Okurowski, wice-dyrektorzy: p. Anna Wrona i p. Jolanta Parol, kierownik szkolenia praktycznego, p. Katarzyna Wiśniewska oraz nauczycielki przedmiotów zawodowych p. Julita Kaczmarek i p. Agnieszka Siwik
l) jury ocenia: wygląd, estetykę podania, dobór składników, smak
m) każdy zespół może uzyskać maksymalnie 24 pkt. za oba dani od każdego z członków jury (w skali 0-6 za wygląd i walory smakowe oddzielnie za danie główne i za deser)
n) dodatkowo każdy zespół może uzyskać maksymalnie 10 pkt. od nauczyciela sprawującego opiekę w pracowni gastronomicznej za czystość stanowiska i higienę pracy.
Laureatem konkursu zostanie zespół, który uzyska najwięcej punktów z obu części konkursu. Nagrodami będą dyplomy oraz książki i inne gadżety.
UWAGA
Termin konkursu oraz skład jury mogą ulec zmianie.
Osoba odpowiedzialna : Marcin Michaluk