W poniedziałek - 7 grudnia 2012 roku - w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbył się Ogólnopolski Turniej Szkół Gastronomicznych: „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012”.
Organizatorzy tego przedsięwzięcia to grupa Dora Metal - producent urządzeń i mebli gastronomicznych oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Głównym zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem śledzi oraz wykwintnego dania zasadniczego z dorsza.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 4bt - Patryk Basiak i Konrad Kimus.
Tym razem nie udało się stanąć na podium. Uczestnicy zdobyli jednak cenne doświadczenia. Mieli możliwość obserwowania swoich konkurentów – prezentowanych przez nich technik pracy i pomysłów na dania z tych samych surowców.
Trzeba pamiętać o tym, że kulinarna profesja wymaga pasji, ale także ciężkiej pracy i wytrwałości w dążeniu do osiągnięcia sukcesu, dlatego warto stawać do twórczej rywalizacji i wciąż doskonalić swoje umiejętności.