Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo w wymiarze europejskim – nasza pasja i zawód”, realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA (uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich ZS nr 1 – Technikum nr 1) już niebawem będą odbywać 2-tygodniowy zagraniczny staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Dzięki temu uzyskają kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji).
Otrzymają adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia lub serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelu). Znajdą również czas na spotkania z francuskimi mediami, przedstawicielami tamtejszych pracodawców, wzajemną integrację oraz zwiedzanie Nicei i jej okolic.
Wyjazd do Francji został poprzedzony cyklem obowiązkowych szkoleń z zakresu przygotowania językowego, kulturowego, pedagogicznego i BHP.
Po zakończeniu stażu i dokonaniu oceny uczestnik w wyniku certyfikacji otrzyma Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć. Zdecydowanie ułatwi to stażyście udany start w dorosłe, zawodowe życie.
Organizacja goszcząca: UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR – Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei.
Czas trwania projektu: 1.IX.2016 r. - 31.VIII.2017 r.
Staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei: 31.I.–11.II.2017 r.
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną zawartość merytoryczną”