Spód: (tortownica 24 cm)
-placek miodowy( 3 duże łyżki mąki pszennej, 30g masła, 3 łyżki miodu, 3-4 łyżeczki brązowego cukru)
-zmielone orzechy laskowe i włoskie (po około 50 g)
kandyzowana skórka pomarańczy(garść)
3-4 łyżki roztopionego masła
masa:
-500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam blender)
-250 g serka mascarpone
-250 g serka philadelphia
-1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
-5 jajek
-300 g białej czekolady
-2 łyżki cukru wanilinowego
-2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki placka miodowego połączyć ze sobą, do uzyskania struktury ciasta kruchego umieścić na dowolnej blaszce i piec w 180*C do delikatnego zarumienienia. Ostudzić i pokruszyć, połączyć orzechy i placek w proporcjach 1:1:1. Dodać masło, wymieszać i ścisło ułożyć na dnie, posypać skórką.
Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia oraz mąką ziemniaczaną. Miksować przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Czekoladę roztopić i połączyć z cukrem waniliowym. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą. Masę wylać na spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze przez około 90 minut.