Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni słowiańskiej. Nazwa piernika zwanego miodownikiem pochodzi od przyprawy korzennej, czyli pieprznej (po staropolsku – "piernej"). Dobry piernik powinien być pulchny, słodki i korzenny.
Skład pierników nie był skomplikowany. Ciasto przygotowywane było z czystego miodu, korzeni m.in. goździków, kardamonu, cynamonu, mąki żytniej i pszennej. Praca przy piernikach była trudna i uchodziła za prawdziwą sztukę. Piernikowe ciasto było gęste i twarde, wygniatane, wyciągane było przez wiele dni. Takie ciasto dojrzewało powoli w chłodzie, leżakowało, a po upieczeniu było doskonałe. Staropolskie pierniki po upieczeniu były twarde. Największym sekretem ciasta na pierniki był zaczyn. Im starszy, tym lepszy. Zaczyn był rzeczą cenną, także stanowił część posagu panny młodej.

Dziś na ciasto piernikowe mamy wiele przepisów, poniżej jeden z nich:

Składniki:
mąka pszenna 500g
tłuszcz 160g
miód 250 g
cukier 100g
cukier na karmel 20g
jaja 2 sztuki
soda oczyszczona 10 g
przyprawa do pierników 10 g
tłuszcz do formy 15 g  lub papier do pieczenia

Sposób wykonania:
Miód i cukier zagotować, dodać przyprawę do piernika, ostudzić. Cukier przeznaczony na karmel silnie zarumienić, dodać 4-5 łyżek wody, zagotować. Mąkę przesiać na stolnicę łącznie z sodą oczyszczoną, dodać tłuszcz, posiekać, dodać miód, jaja, karmel. Zarobić ciasto. Cisto rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwać pierniczki, układać na posmarowaną blachę (lub na papierze do pieczenia) w odstępach 2 – 3 cm. Piec ok. 20 minut w temp. 190 °C.
Upieczone pierniczki zdjąć z blachy, udekorować.


Literatura:
Polska Wigilia H. Szymanderska. WATRA, Warszawa 1988r.
Technologia gastronomiczna z towaroznastwem część 2. K. Flis, A. Procner. WSiP, Wraszawa 1983

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 2134 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com