Składniki:
* Biszkopt
8 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag maku
16 g cukru waniliowego
Otarta skórka z cytryny
1 łyżka miodu
6 dag bułki tartej
Zapach migdałowy
*Krem
20 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
25 dag masła lub margaryny (o temperaturze pokojowej)
*Dodatkowo
Dżem wiśniowy
Napar z kawy
Wykonanie biszkoptu
Mak zalać wrzącą wodą, gotować do odparowania wody. Ostudzony mak zmielić przez maszynkę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę, białka ubić ze szczyptą soli.
Masę z żółtek wymieszać z pianą z białek, makiem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym, miodem, bułką tartą i zapachem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50minut (lub do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Wykonanie kremu
W miseczce wymieszać cukier z kakao. W drugiej misce masło utrzeć na puszystą masę, a następnie, stopniowo dodawać mieszaninę z cukrem, na koniec dodać kawę i wymieszać na gładką masę.
Ostudzone blaty nasączyć naparem z kawy. Na nasączony biszkopt rozsmarować dżem i wyłożyć krem. Przykryć drugim biszkoptem. Całość wysmarować kremem. Wykończyć według uznania.