Składniki:
* Biszkopt
8 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag maku
16 g cukru waniliowego
Otarta skórka z cytryny
1 łyżka miodu
6 dag bułki tartej
Zapach migdałowy

*Krem
20 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
25 dag masła lub margaryny (o temperaturze pokojowej)

*Dodatkowo
Dżem wiśniowy
Napar z kawy

Wykonanie biszkoptu
Mak zalać wrzącą wodą, gotować do odparowania wody. Ostudzony mak zmielić przez maszynkę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę, białka ubić ze szczyptą soli.
Masę z żółtek wymieszać z pianą z białek, makiem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym, miodem, bułką tartą i zapachem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50minut (lub do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Wykonanie kremu
W miseczce wymieszać cukier z kakao. W drugiej misce masło utrzeć na puszystą masę, a następnie, stopniowo dodawać mieszaninę z cukrem, na koniec dodać kawę i wymieszać na gładką masę.
Ostudzone blaty nasączyć naparem z kawy. Na nasączony biszkopt rozsmarować dżem i wyłożyć krem. Przykryć drugim biszkoptem. Całość wysmarować kremem. Wykończyć według uznania.

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 2343 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com