Składniki:
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30 - 36%
50g cukru
laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namoczyć w zimniej wody (ok. 2 łyżek).
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Następnie dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Doprowadzić do zagotowania.
4. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Czas gotowania ok. 10min.
5. Garnek ściągnąć z ognia i wyciągnąć laskę wanilii.
6. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
7. Rozlać gotową śmietanę do małych kokilek (foremek)
8. Po ostudzeniu wstawić do lodówki (kilka godzin)
9. Dekoracja - własna inwencja twórcza.

Wykonanie : Maciej Gronek

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 260 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com