PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci

Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”

Leonardo da Vinci - Mobilność

NICEA

30 maja – 20 czerwca 2010 r.

Staż młodzieży klas gastronomicznych

Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1

w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4,

zakończony !

 

Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim z sukcesem kończy realizację projektu Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży, zatwierdzonego przez FRSE – Narodową Agencję Programu Uczenie się przez całe życie.

Cele:

  • Poprawa pod względem jakościowym i ilościowym ogólnoeuropejskiej mobilności osób, biorących udział w początkowym etapie szkolenia i kształcenia zawodowego
  • Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na terminologię fachową
  • Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach
  • Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych
  • Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów
  • Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych
  • Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo
  • Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników


Charakter wyjazdu:

Staż zawodowy w 14 – tu zakładach gastronomicznych w centrum Nicei

( 120 godzin; 15 dni roboczych ); kuchnia / obsługa konsumenta


Uczestnicy:

32 uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 – Technikum nr 1, wyłonionych w procesie rekrutacji


Organizacja Wysyłająca:

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4


Organizacja Goszcząca:

ZWIĄZEK RESTAURATORÓW - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR

Le Prèsident - Hubert Boivin

Zaangażowani w pracę ze strony Organizacji Goszczącej: Honorowy Konsul Polski w Nicei –

Pan Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, patronujący projektowi


Przygotowanie do odbycia stażu:

Szkolenie językowe, kulturowe, pedagogiczne i BHP


Program kulturowy:

  • Spotkanie z przedstawicielami Organizacji Goszczącej i lokalnych mediów ( Plac Masséna )
  • Wizyta w Szkole Gastronomiczno – Turystyczno – Hotelarskiej w Nicei; wykład dyrektora placówki na temat systemu szkolnego we Francji
  • Zwiedzanie Muzeum Marca Chagalla w Nicei
  • Wycieczka do Monaco ( m.in. Muzeum Oceanograficzne )
  • Spacery po Nicei( m.in. Wzgórze Zamkowe, port, targ kwiatowo – warzywny )
  • Wyjazd do Cannes
  • Poznanie procesu wytwarzania perfum; Grasse – Fragonard
  • Wyjazd do Antibes – malowniczego miasta portowego na Riwierze
  • Podziwianie szkła artystycznego w Biot
  • Zwiedzanie Muzeum Sztuki Kulinarnej Augusta Escoffiera


Walidacja:

Europass Mobility oraz certyfikat wystawiony przez Organizację Goszczącą i Wysyłającą


Ewaluacja:

  • Zdobycie nowych kwalifikacji i doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii oraz obsługi konsumenta, potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem
  • Wypracowanie umiejętności pracy w zespole
  • Poprawienie sprawności posługiwania się językiem francuskim, w tym zawodowym
  • Wzrost motywacji do nauki języków obcych
  • Poznanie kuchni francuskiej, regionu, kultury i obyczajów
  • Wzrost pewności siebie oraz tolerancji dla innych narodów i kultur
  • Otrzymanie ofert pracy ( mobilność zawodowa )
  • Nawiązanie kontaktów oraz poznanie nowych przyjaciół


Warto podkreślić fakt, że wszyscy uczestnicy projektu ukończyli staż, otrzymując pochwały od monitorujących ich pracę opiekunów oraz wysokie oceny w dzienniczkach stażu.

Pobyt w Nicei zakończyło pożegnalne spotkanie przedstawicieli Organizacji Wysyłającej oraz Goszczącej, hotelarzy i restauratorów z młodzieżą, która podziękowała za serdeczne przyjęcie, a także życzliwą i profesjonalną opiekę nad młodymi adeptami sztuki kulinarnej.


W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem

Anna Wrona

wicedyrektor ZS nr 1 - lider projektu

 

 

List od Konsula Generalnego Rzeczpospolitej Polskiej w Lyonie
Wojciecha Tycińskiego

Prezentacja podsumowująca realizację projektu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 1701 gości oraz 0 użytkowników.

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com