PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Leonardo da Vinci
Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”
PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Leonardo da Vinci - Mobilność
NICEA
30 maja – 20 czerwca 2010 r.
Staż młodzieży klas gastronomicznych
Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1
w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4,
zakończony !
Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim z sukcesem kończy realizację projektu Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży, zatwierdzonego przez FRSE – Narodową Agencję Programu Uczenie się przez całe życie.
Cele:
- Poprawa pod względem jakościowym i ilościowym ogólnoeuropejskiej mobilności osób, biorących udział w początkowym etapie szkolenia i kształcenia zawodowego
- Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na terminologię fachową
- Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach
- Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych
- Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów
- Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych
- Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo
- Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników
Charakter wyjazdu:
Staż zawodowy w 14 – tu zakładach gastronomicznych w centrum Nicei
( 120 godzin; 15 dni roboczych ); kuchnia / obsługa konsumenta
Uczestnicy:
32 uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 – Technikum nr 1, wyłonionych w procesie rekrutacji
Organizacja Wysyłająca:
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Goszcząca:
ZWIĄZEK RESTAURATORÓW - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR
Le Prèsident - Hubert Boivin
Zaangażowani w pracę ze strony Organizacji Goszczącej: Honorowy Konsul Polski w Nicei –
Pan Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, patronujący projektowi
Przygotowanie do odbycia stażu:
Szkolenie językowe, kulturowe, pedagogiczne i BHP
Program kulturowy:
- Spotkanie z przedstawicielami Organizacji Goszczącej i lokalnych mediów ( Plac Masséna )
- Wizyta w Szkole Gastronomiczno – Turystyczno – Hotelarskiej w Nicei; wykład dyrektora placówki na temat systemu szkolnego we Francji
- Zwiedzanie Muzeum Marca Chagalla w Nicei
- Wycieczka do Monaco ( m.in. Muzeum Oceanograficzne )
- Spacery po Nicei( m.in. Wzgórze Zamkowe, port, targ kwiatowo – warzywny )
- Wyjazd do Cannes
- Poznanie procesu wytwarzania perfum; Grasse – Fragonard
- Wyjazd do Antibes – malowniczego miasta portowego na Riwierze
- Podziwianie szkła artystycznego w Biot
- Zwiedzanie Muzeum Sztuki Kulinarnej Augusta Escoffiera
Walidacja:
Europass Mobility oraz certyfikat wystawiony przez Organizację Goszczącą i Wysyłającą
Ewaluacja:
- Zdobycie nowych kwalifikacji i doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii oraz obsługi konsumenta, potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem
- Wypracowanie umiejętności pracy w zespole
- Poprawienie sprawności posługiwania się językiem francuskim, w tym zawodowym
- Wzrost motywacji do nauki języków obcych
- Poznanie kuchni francuskiej, regionu, kultury i obyczajów
- Wzrost pewności siebie oraz tolerancji dla innych narodów i kultur
- Otrzymanie ofert pracy ( mobilność zawodowa )
- Nawiązanie kontaktów oraz poznanie nowych przyjaciół
Warto podkreślić fakt, że wszyscy uczestnicy projektu ukończyli staż, otrzymując pochwały od monitorujących ich pracę opiekunów oraz wysokie oceny w dzienniczkach stażu.
Pobyt w Nicei zakończyło pożegnalne spotkanie przedstawicieli Organizacji Wysyłającej oraz Goszczącej, hotelarzy i restauratorów z młodzieżą, która podziękowała za serdeczne przyjęcie, a także życzliwą i profesjonalną opiekę nad młodymi adeptami sztuki kulinarnej.
W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem
Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 - lider projektu
List od Konsula Generalnego Rzeczpospolitej Polskiej w Lyonie
Wojciecha Tycińskiego