Rok 2019. Klasa 1btp i 1atp wraz z wychowawczyniami - panią Edytą Chmielnicką oraz panią Sylwią Nalej pojechały do Olsztyna na wycieczkę integracyjną.
Plan był prosty: PRZEDE WSZYSTKIM INTEGRACJA!
Dnia 2.10.2019 r. przed szkołę przyjechał autokar. Wszyscy wsiedliśmy do niego bardzo entuzjastycznie. Zapowiadało się świetnie! I choć deszcz nie ustawał ani na chwilę, to nie zniechęcił nikogo do wspólnego wyjazdu. Po 4 godzinach w "muzycznych nastrojach" - prawie całą drogę śpiewaliśmy różne hity- dotarliśmy do hotelu na obrzeżach Olsztyna.
18 września odbył się kiermasz, który był okazją, by wreszcie zaopatrzyć się w upragnione podręczniki w "dobrej cenie". Na sali gimnastycznej zgromadzili się sprzedający i kupujący, którzy szybko i sprawnie dokonywali transakcji. Kiermasz cieszył się zainteresowaniem wśród uczniów i absolwentów. Całe przedsięwzięcie zorganizował Samorząd Uczniowski, który zadbał o dobrą i miłą atmosferę.
W poniedziałek, 2 września 2019 r., w Zespole Szkół nr 1 odbyła się inauguracja roku szkolnego 2019/2020. Zgromadzonych gości oraz całą społeczność szkolną powitał Dyrektor ZS nr 1 - Cezary Skalski. Jednym z punktów programu uroczystości było wręczenie Nagrody im. Kazimierza Ryglewicza - profesora matematyki w grodziskim Liceum Ogólnokształcącym w latach 1930 – 1978. Otrzymał ją Jakub Dziedzic, który uzyskał 100% z egzaminu maturalnego z matematyki w zakresie podstawowymi i 100% w zakresie rozszerzonym.
4 czerwca 2019r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał III Regionalnego Konkursu Gastronomicznego "REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2019". Do twórczej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zaprosił organizator - Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.
Konkurs składał się z dwóch etapów: etap I – eliminacje, przygotowanie przepisów konkursowych i zdjęć potraw konkursowych, etap II - wykonanie zgłoszonych potraw konkursowych i test wiedzy teoretycznej. Uczestniczyli w nim uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.
Cel przedsięwzięcia to rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych oraz propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół kształcących w zawodach gastronomicznych. Tematem wiodącym rywalizacji była "Kuchnia roślinna - moc zdrowia na talerzu". Do zadań uczestników należało wykonanie przekąski gorącej, deseru i smoothie. "Bohaterami" tych potraw były: kapusta biała, kasza jaglana, tofu, orzechy laskowe, natka pietruszki i jabłko. Do sporządzenia dań trzeba było zastosować przynajmniej 2 z wymienionych surowców. Uczestnik mógł również wykorzystać dowolnie wybrane przez siebie inne surowce/półprodukty w zakresie laktoowowegetarianizmu. Czas na przygotowanie potraw konkursowych wynosił 90 minut.
Czytaj więcej: III Regionalny Konkurs Gastronomiczny REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2019
Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności o tytule "Zagraniczny staż zawodowy skutecznym sposobem na poznanie świata gastronomii i hotelarstwa", opracowany przez ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wygrał zaciętą konkursową rywalizację i otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA). Złożony wniosek uzyskał łącznie 100 punktów na 100 punktów możliwych.
To już 10-te, jubileuszowe przedsięwzięcie tego typu, wdrażane przez ZS nr 1 razem z francuskim partnerem - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei), przy wsparciu Honorowego Konsulu RP w Nicei – W. Forkasiewicza oraz Prezesa Azur Club France–Pologne – J. Forkasiewicz. Do tej pory zawodowy staż w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 288 praktykantów z naszej szkoły.
Projekt jest adresowany do uczniów z klas II i III, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się języka francuskiego.
Czas trwania projektu:1.IX.2019 r. - 31.VIII.2020 r.
Planowany termin wyjazdu stażowego: 27.I. 2020. – 10.II.2020.
Miejsce stażu: restauracje i hotele w Nicei.
Odwiedza nas 649 gości oraz 0 użytkowników.