jajaBomba cholesterolowa (...trochę przesada). Jajka nie mają dobrej prasy.  
A niesłusznie, bo zawierają mnóstwa witamin (A,D,E,K, karoten, witaminy z grupy B), cenną lecytynę, składniki mineralne tj. fosfor, wapń, magnez, żelazo) i mało kalorii
(139 kcal/100g).

KLASYFIKACJA WEDŁUG JAKOŚCI
extra - z hodowli ekologicznej - nie starsze niż 7 dni
A - świeże
B - świeże lub utrwalone
C - niesortowalne dla zakładów przetwórstwa jajowego

KATEGORIE WAGOWE JAJ SPOŻYWCZYCH
bardzo duże  - XL  powyżej 73 g
duże - L  63 - 73 g
średnie - M  53-63
małe - S mniej niż 53 g

WIELKOŚĆ MA ZNACZENIE?
Żadnego! Podobnie jak kolor skorupki, a nawet żółtka.
Czym jajeczko nasiąka?

  • Barwnikiem z paszy, którą karmi się kury. Zazwyczaj to karoten poprawiający kolor żółtka. Kury karmi się żółciutką kukurydzą zamiast bladą pszenicą.
  • Z kolei kolor skorupki nie zależy od karmy, ale od rasy kur. Nie prawda, że białe jajka są gorsze.
  • Małe jajka (także te z dwoma żółtkami) znoszą młode kury, duże – te które same też są duże.
  • Liczy się natomiast numer na stemplu przybitym na skorupce. Cyfra (od zera do trójki) mówi o warunkach w jakich żyje kura, potem jest symbol państwa i weterynaryjny numer farmy.

niezle jaja

Lepsze mniejsze numery na jajku!!!

  • Zapomnij o jajkach z numerem 3 - to kod systemu hodowli klatkowego. Kura z podwórka znosi rocznie ok. 200 jaj. Ta z klatkowej fermy – 350. Jest wyeksploatowana, zestresowana i choćby dlatego jej jajka nie mogą być smaczne!
  • Chów ściółkowy (nr 2 na skorupce) oznacza, że nioski są zamknięte w pomieszczeniu, ale nie stłoczonych klatkach.
    Wolny wybieg (nr 1 na skorupce) – kury chodzą swobodnie, grzebią w ziemi. Znoszą bardziej wartościowe jajka, z większą ilością żelaza i prawie 20- krotnie bogatsze w kwasy omega-3 niż też z fermy klatkowej.
  • Zerówka (0) to produkcja ekologiczna, wolny wybieg plus certyfikowana pasza ekologiczna.

MODNE , WIĘC DROGIE - ZIELONONÓŻKI na żółtych łapkach?
Coś tu trąci szemranym jajecznym biznesem.
Nieuczciwi producenci sprzedają zwykłe jajka, na pudełkach pisząc, że pochodzą od zielononóżek i biorą za nie horrendalne pieniądze.

  • Jak się nie dać nabrać? Jajo, które zniosła zielononóżka, jest jasne małe i bardziej owalne.


Źródło: opis jajka: wyborcza.biz, artykuł „Wiemy co jeść – śledztwo Kasi Bosackiej” – Magazyn Claudia (sierpień) (http://www.kobieta.pl/zdrowie/diety-zdrowo-jesc/zobacz/artykul/jaja-wiejskie-z-fermy-sledztwo-katarzyny-bosackiej/), Technologia gastronomiczna. Anna Kmiołek, WSiP, Warszawa 2010.

Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 869 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com