Polsko-francuskie certyfikaty oraz dokumenty Europass Mobilność, potwierdzające informacje na temat wiedzy i kwalifikacji otrzymali uczniowie grodziskiego Zespołu Szkół nr 1, korzy brali udział w projekcie "Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie.

W dniu 29 października 2015r. odbyła się V edycja szkolnego konkursu „Wiedzy o kuchni francuskiej”. Do wspólnej rywalizacji przystąpiło sześć zespołów 3-osobowych z klas: 1bt, 2at, 2bt, 3at, 3bt i 4bt.
Przed przystąpieniem do etapu praktycznego, uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test ze znajomości kuchni Francji; odpowiadali m.in. na takie pytania jak: Co to jest foie gras, tarta Tatin, kir, cassoulet, ratatouille, bouillabaisse? Z czego słynie Normandia, Bretania, Prowansja, Lotaryngia, Burgundia?? Z czego składa się tradycyjny posiłek we Francji? Jakie są stopnie wysmażenia mięsa? Co oznacza skrót AOC?

23.10.2015 r. uczniowie Zespołu szkół nr 1 – Technikum nr 1, w tym również stażyści Erasmus+ uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marcina Budynka, zorganizowanych w ramach programu informacyjno – szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób” (program finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego).
Marcin Budynek to szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie oraz założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Jest cenionym w świecie gastronomii autorytetem kulinarnym. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Anglii, Chile i RPA. To laureat konkursów Kreator smaku, Złota Patelnia, Dania Wigilijne.
Podczas części teoretycznej szkolenia Marcin Budynek omówił podział drobiu, przedstawił główne metody obróbki termicznej, chłodzenie, mrożenie, wyróżniki jakości sensorycznej oraz walory kulinarne i odżywcze. Wspólnie z uczestnikami warsztatów przeprowadził rozbiór drobiu na elementy kulinarne. W czasie pokazu prowadzącemu asystowała stażystka programu Erasmus+. Po zakończeniu prezentacji Marcin Budynek zaprosił uczniów do udziału w części praktycznej spotkania.

W środę, 21.10.2015r., w Zespole Szkół nr 1 odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”, zrealizowany w ramach programu ERASMUS + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA. Z tej okazji do naszej szkoły przybyli  przedstawiciele francuskiej organizacji goszczącej – Honorowy Konsul RP w Nicei Pan Michel Forkasiewicz z małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, Starosta Grodziski – Pan Marek Wieżbicki, Przewodniczący Rady Powiatu – Pan Jerzy Terlikowski, media, jak również rodzice stażystów.

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 266 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com