Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w konkursie 2011.
Prezentacja podsumowująca realizację projektu Leonardo 2012
Mini-książka kucharska stażystów Leonardo 2012
Zakończenie realizacji projektu mobilności – Nicea 2012 - w Zespole Szkół nr 1
Konkurs wiedzy o kuchni francuskiej
Program Leonardo 2011/2012 - informacje o projekcie
Zagadnienia do testu sprawdzającego
Program Leonardo da Vinci - Nicea czeka na wytrwałych - Czytaj więcej
PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Leonardo da Vinci IVT – Mobilność
(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej
w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w konkursie 2011.
Serdecznie dziękujemy Le Meridien Bristol, Louvre Hotels, Radisson Blu, Sheraton, Francuskiej Izbie Przemysłowo – Handlowej w Polsce CCIFP za poparcie tej inicjatywy.
Bardzo sobie cenimy współpracę z naszymi Partnerami, mającą na celu podniesienie jakości kształcenia zawodowego.
W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem
Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu
EDUInspiracje - Gala Wręczenia Nagród Edukacyjnych
Spotkanie podsumowujące projekt Leonardo da Vinci 2013/2014
Stażyści Leonardo życzą smacznego!
Szkolenie z zakresu mięsa drobiowego z udziałem stażystów programu Leonardo da Vinci
"Festyn na Francuskiej - upowszechnianie rezultatów projektu 2013/2014"
Nicea 2013/2014 - dania kuchni francuskiej
Nicea 2013/2014 - miejsca stażu
Nicea 2013/2014 - program kulturowy
Nicea 2013/2014 - spotkanie z przedstawicielami strony francuskiej
Stażyści - projekt 2013/2014
Spotkanie podsumowujące projekt Leonardo da Vinci 2012/2013
Dzień Edukacji Narodowej - obsługa
Dzień Dziecka na Stawach Walczewskiego w Grodzisku Mazowieckim z udziałem stażystów Leonardo
Nicea 2013 - program kulturowy
Stażyści Leonardo na Francuskiej (14.07.2013)
Stażyści Leonardo uczą się pod okiem Mistrza! (10.07.2013)
Nicea 2013 - spotkanie z praktykodawcami i mediami
Nicea 2013 - miejsca stażu
Nicea 2013
Stażyści - konkurs 2012/2013
Warsztaty kulinarne w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości z udziałem stażystów Programu Leonardo da Vinci - 2012.12.18
Święto Szkoły - wręczenie Europassów - 2012.09.27
Nicea 2012 - wycieczki
Nicea 2012 - miejsca stażu
Nicea 2012
Stażyści - projekt 2011/ 2012
Pożegnanie uczestników projektu mobilności 2009/2010
Szkolenie Pork Quality System z udziałem stażystów
Konkurs wiedzy o kuchni francuskiej z udziałem stażystów
Odznaczenie p. Huberta Boivin (Organizacja Goszcząca) Narodowym Orderem Zasługi
Rekrutacja do projektu Leonardo da Vinci 2011/2012
Nagroda Człowieka Roku dla Honorowego Konsula Polski w Nicei
Uroczyste zakończenie projektu w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Mobilność - 2010.
Nicea 2010 - projekt 2009/2010
PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Leonardo da Vinci IVT – Mobilność
(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej
w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
Tytuł projektu:
„Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności
na europejskim rynku pracy”
NICEA
10 czerwca – 1 lipca 2012 r.
Staż zawodowy młodzieży klas gastronomicznych i hotelarskich
Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1
w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Goszcząca:
STOWARZYSZENIE RESTAURATORÓW w Nicei - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR
Nicea czeka na wytrwałych !
Wrzesień był dla młodzieży z klas II i III Technikum nr 1 niezwykle gorący i to nie tylko za sprawą fantastycznej, letniej pogody. Nadszedł bowiem moment ostatecznego rozstrzygnięcia, kto w czerwcu 2012 r. uda się do słonecznej Nicei, by odbyć staż zawodowy w tamtejszych hotelach i restauracjach.
Chętnych do przeżycia tej niezapomnianej przygody było bardzo wielu. Do rywalizacji przystąpili zarówno uczniowie z klas hotelarskich, jak i gastronomicznych. Pełne nadziei zmagania trwały od 8 do 14 września.
Kandydaci, pisząc przewidziane projektem testy, prezentowali swoje umiejętności z zakresu języka francuskiego oraz obsługi konsumenta. Uczestniczyli także w rozmowie kwalifikacyjnej, wykazując się wiedzą o Francji oraz predyspozycjami do wzięcia udziału w zagranicznym stażu.
Po kilku dniach, pełnych niepokoju i oczekiwania, komisja kwalifikacyjna wyłoniła 32 uczestników, którzy w wyniku rekrutacji uzyskali największą ilość punktów.
Szczęśliwcy rozpoczną niebawem obowiązkowe przygotowania do nicejskiego wyjazdu. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, wezmą udział w szkoleniach z języka francuskiego, również zawodowego, a także w warsztatach pedagogicznych.
Uczestnicy projektu staną się zatem komunikatywni, by móc porozumiewać się z francuskojęzycznymi opiekunami i klientami, przyjmować i realizować zamówienia, dobrze wykonywać polecenia.
Prawdopodobnie pierwszy raz zetkną się ze zjawiskiem wielowyznaniowości i wielorasowości. Przed wyjazdem wysłuchają więc stosownych prelekcji, mających na celu kształtowanie postawy tolerancji. Przygotowanie pedagogiczne będzie dotyczyć przede wszystkim zasad komunikacji interpersonalnej, sposobów rozwiązywania konfliktów, treningu zachowań asertywnych i radzenia sobie ze stresem.
Młodzież pogłębi także swoją wiedzę na temat Francji i Prowansji, uczestnicząc w zajęciach z przygotowania kulturowego. Pozna tamtejsze tradycje i obyczaje, recepturę dań charakterystycznych dla kuchni francuskiej oraz nawyki żywieniowe. Podczas pobytu w Nicei stażyści odwiedzą okoliczne muzea (np. M. Chagalla, P. Picassa, Oceanograficzne, Perfum, Kulinarne, Szkła Artystycznego) i wyruszą na spotkanie z wieloma atrakcjami turystycznymi regionu (Cannes, Monaco, Grasse, Biot czy Antibes).
Życzymy zatem wszystkim uczestnikom wytrwałości w dążeniu do celu.
W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem
Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu
Wizyta przygotowawcza - Konkurs 2012 - Czytaj więcej
Dyrektor Generalny CCIFP z wizytą w naszej szkole - Czytaj więcej
Wizyta przygotowawcza - Konkurs 2011 - Czytaj więcej
Program Leonardo da Vinci 2013/2014 - Czytaj więcej
REKRUTACJA - LEONARDO DA VINCI 2013/2014 (staż zawodowy w Nicei) - Czytaj więcej
Program Leonardo da Vinci 2012/2013 - Czytaj więcej
REKRUTACJA - LEONARDO DA VINCI 2012/2013 (staż zawodowy w Nicei) - Czytaj więcej
Program Leonardo da Vinci 2011/2012 - Czytaj więcej
Program Leonardo da Vinci 2009/2010 - Czytaj więcej
Galeria zdjęć z projektu Leonardo da Vinci
Odwiedza nas 945 gości oraz 0 użytkowników.