23.10.2015 r. uczniowie Zespołu szkół nr 1 – Technikum nr 1, w tym również stażyści Erasmus+ uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marcina Budynka, zorganizowanych w ramach programu informacyjno – szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób” (program finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego).
Marcin Budynek to szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie oraz założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Jest cenionym w świecie gastronomii autorytetem kulinarnym. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Anglii, Chile i RPA. To laureat konkursów Kreator smaku, Złota Patelnia, Dania Wigilijne.
Podczas części teoretycznej szkolenia Marcin Budynek omówił podział drobiu, przedstawił główne metody obróbki termicznej, chłodzenie, mrożenie, wyróżniki jakości sensorycznej oraz walory kulinarne i odżywcze. Wspólnie z uczestnikami warsztatów przeprowadził rozbiór drobiu na elementy kulinarne. W czasie pokazu prowadzącemu asystowała stażystka programu Erasmus+. Po zakończeniu prezentacji Marcin Budynek zaprosił uczniów do udziału w części praktycznej spotkania.