„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europej­skiej Erasmus+”

„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpo­wiedzialności

za umieszczoną zawartość merytoryczną”

 

ERASMUS+ w Zespole Szkół nr 1

 

W maju 2015 r. 32-osobowa grupa uczniów ZS nr 1 z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa uda się do Nicei na dwutygodniowy staż zawodowy. Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”, realizowanego w ramach programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA będą uczyć się zawodu i zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, personalne i społeczne (ECVET), odbywając praktykę we francuskich restauracjach i hotelach.
Uczniowie otrzymają adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia lub serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelu). Znajdą również czas na spotkania z francuskimi mediami, przedstawicielami tamtejszych pracodawców, wzajemną integrację oraz zwiedzanie Nicei i jej okolic.
Wyjazd do Francji został poprzedzony cyklem obowiązkowych szkoleń z zakresu przygotowania językowego, kulturowego, pedagogicznego i BHP.
Po zakończeniu stażu i dokonaniu oceny uczestnik w wyniku certyfikacji otrzyma Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć. Zdecydowanie ułatwi to stażyście udany start w dorosłe, zawodowe życie.
Europass Mobilność jest bardzo ważnym dla uczestników dokumentem, zawierającym informacje na temat ich wiedzy oraz wykonywanych podczas stażu czynności i zadań. Umożliwia on także prezentację nabytych kompetencji i umiejętności zawodowych, językowych, personalnych czy społecznych. Zawarte w nim treści są potwierdzane przez organizację wysyłającą (ZS nr 1) oraz przez organizację przyjmującą (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR – Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei), co  sprawia, że dokument jest wiarygodny dla pracodawców zarówno w kraju, jak i poza nim. Jego posiadanie ułatwi zatem stażystom uzyskanie zatrudnienia. Staną się konkurencyjni na polskim i europejskim rynku pracy.

 

Anna Wrona
koordynator projektu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 479 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com