REKRUTACJA – Leonardo da Vinci 2013/2014

(staż zawodowy w Nicei)

2013-1-PL1-LEO01-37758

Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii

i hotelarstwa

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej

w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność

  • Planowana rekrutacja PAŹDZIERNIK 2013 r.
  • Grupa docelowa (uczestnicy) - osoby w trakcie wstępnego szkolenia zawodowego, uczniowie klas II i III ZS nr 1 –Technikum nr 1(zawód:technik żywienia i gospodarstwa domowego,technik żywienia i usług gastronomicznych,kucharz i hotelarz), uczący się języka francuskiego.
  • Najważniejsze cele projektu: zdobycie przez uczestnika nowego doświadczenia zawodowego,podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych,w tym zgodnie z zasadami ECVET,zwiększenie mobilności i zdolności do uzyskania i utrzymania zatrudnienia na lokalnym,krajowym i europejskim rynku pracy,doskonalenie posługiwania się językiem obcym (francuskim),w tym zawodowym, rozwinięcie współpracy pomiędzy szkołą a partnerem francuskim i polskimi praktykodawcami,jak również promowanie wiedzy o innych kulturach, tolerancja i otwartość wobec różnic rasowych,etnicznych i religijnych.
  • Nasz stały partner to Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR).
  • Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).
  • Staż:120 godzin,5 dni w tygodniu(15 dni roboczych×8 godzin praktyki dziennie).
  • Wyjazd: 08.06.2014. Staż: 10.06.2014.-28.06.2014. Powrót: 29.06.2014.
  • Czas trwania projektu: 01.10.2013. - 01.12.2014.
  • Kryteria rekrutacyjne:

  • Zainteresowanie planowanym stażem
  • Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
  • Poziom opanowania języka francuskiego
  • Średnia ocena z przedmiotów zawodowych po II semestrze
  • Ocena zachowania
  • Sytuacja materialna i rodzinna
  • Zapewnienie równych szans dziewczętom i chłopcom

  • Procedura-działania rekrutacyjne:

  • Test językowy – język francuski
  • Test zawodowy(sprawdzający ogólną wiedzę z obowiązkowych przedmiotów zawodowych)
  • Rozmowa kwalifikacyjna(predyspozycje kandydata;zainteresowanie stażem)

  • Maksymalne ilości punktów za poszczególne etapy selekcji:

  • test językowy 60 pkt.
  • test zawodowy 60 pkt.
  • ocena zachowania od 0 do 5 pkt.(wzorowa 5 pkt.,bdb 4 pkt.,dobra 3 pkt.,
  • poprawna 2 pkt.,nieodpowiednia 1 pkt, naganna 0 pkt.)
  • średnia ocena z przedmiotów zawodowych od 0 do 10 pkt.: śr.6,0 10 pkt;(5,5-5,99) 9 pkt;(5-5,49) 8pkt;(4,5-4,99) 7 pkt;(4-4,49) 6 pkt;(3,5-3,99) 5 pkt;(3-3,49) 4 pkt;(2,5-2,99) 3 pkt;(2-2,49) 2 pkt;(1,5-1,99) 1 pkt; poniżej 0 pkt.
  • rozmowa kwalifikacyjna od 0 do 5 pkt.
  • W sumie kandydat może uzyskać 140 pkt.

  • Uczestnicy (stażyści) mają obowiązek uczestniczyć w szkoleniach, przygotowujących do odbycia stażu.

Obowiązujące szkolenia to:

*Językowe (50 godz. na uczestnika)

*Kulturowe (6 godz.)

*Pedagogiczne (6 godz.)

*BHP (2 godz.)

Wszelkich informacji nt. realizowanego projektu udzielają:

koordynator projektu                        p. Anna Wrona

członkowie zespołu projektowego        p. Katarzyna Wiśniewska i p. Marcin Michaluk.


Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w rekrutacji!


Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 255 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com