Składniki na blaty makowe:
•    150 g maku
•    135 g drobnego cukru do wypieków
•    4 dużych jajek, żółtka i białka osobno
•    1,5 łyżki kaszy manny
•    1 łyżki bułki tartej
•    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•    1 łyżeczki ekstraktu z migdałów
•    100ml soku pomarańczowego


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut.
Wystudzony biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym.

Składniki na krem cytrynowy:
•    1 szklanka mleka
•    1/2 szklanki soku z cytryny
•    otarta skórka z 1,5 cytryn
•    2 łyżki mąki pszennej
•    2,5 łyżek skrobi ziemniaczanej
•    2 jajka
•    3/4 szklanki cukru
•    185 g masła, w temperaturze pokojowej


W garnuszku zagotować 1/2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą część mleka zmiksować z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.

Glazura lustrzana:
•    150 g cukru
•    50 ml wody
•    50 g kakao
•    100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
•    8g żelatyny
•    Szczypta mielonego chili


Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać - powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i polać nią przygotowany deser.

Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 585 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com