Składniki:
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30 - 36%
50g cukru
laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namoczyć w zimniej wody (ok. 2 łyżek).
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Następnie dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Doprowadzić do zagotowania.
4. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Czas gotowania ok. 10min.
5. Garnek ściągnąć z ognia i wyciągnąć laskę wanilii.
6. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
7. Rozlać gotową śmietanę do małych kokilek (foremek)
8. Po ostudzeniu wstawić do lodówki (kilka godzin)
9. Dekoracja - własna inwencja twórcza.

Wykonanie : Maciej Gronek

Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 285 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com