Ciasto:
250 g mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
odrobina oleju
szczypta soli
Nadzienie:
150 ml rumu
100 g rodzynek
20 g kandyzowanych skórek pomarańczy
120 g rozdrobnionych orzechów włoskich
20g wiórków kokosowych
100 ml śmietanki
60 g cukru
2 kostki gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
stopiona czekolada biała i ciemna.
Przygotowanie:
Rodzynki i skórki pomarańczy zalewamy na dwie godziny rumem. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy jajka z solą, następnie mieszamy z mlekiem i do ciasta dodajemy odrobinę oleju. Smażymy na oleju cienkie naleśniki. Podgrzewamy śmietankę. Do niej dodajemy dwie kostki gorzkiej czekolady, odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy, cukier, zmielone orzechy, cynamon i wiórki kokosowe. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu. Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz czekoladą białą i ciemną.
Anna Kieliszek III at