Wykonanie: Wasilewski, Cichocka, Kieliszek


Sos Serowy:
150 g serka topionego kremowego
marchew
por
kawałek selera
cebula
śmietana 18% około 3 łyżek stołowych
tymianek
sól
pieprz

Warzywa obrać, rozdrobnić i ugotować bulion, po ugotowaniu przecedzić, przelać do rondelka i zagotować, dodać ser topiony, roztopić i zagęścić śmietaną, pod koniec dodać tymianek i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
0,5 szklanki ciepłej wody
jedno jajo
olej


Farsz:
1 szklanka soczewicy
1,5 szklanki wody
1 cebula
olej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

1,5 szklanki wody zagotować. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i dodać do gotującej się wody. Gotować przez 30 min aż soczewica zmięknie i odparuje z niej woda. Cebulę zeszklić na oleju i odstawić do wystygnięcia. Po ugotowaniu soczewicy dodać do niej cebulę i przyprawić do smaku. Zmiksować blenderem i odstawić. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, jajko i wodę. Wyrobić ciasto, rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na nie położyć łyżeczkę farszu i skleić. Zagotować osoloną wodę w garnku i wkładać uformowane pierogi. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody odczekać chwilkę i przełożyć je do zimnej wody a potem na talerz. Pierogi są gotowe do zjedzenia. Smacznego.

Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 45 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com