Wykonanie: Jarosław Chrzanowski,  2bt

Składniki:

Beza

  • 4 szt. białka jaj
  • 0.5 szkl. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryn

Do miski wybijamy białka, ubijamy je do powstania sztywnej piany. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i sok z cytryny.

Masę wylewamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy 2  cienkie spody bezowe tej samej średnicy.

Piekarnik rozgrzewamy  do 160 0C, po włożeniu bezy należy obniżyć temperaturę do 100 0C.

Piec ok. 40 – 50 minut.

Spody ostudzić.

Krem:

  • 500 g śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka

Schłodzoną śmietankę  ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru.

W drugiej miseczce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na kogelmogel.

Kogelmogel dodajemy do ubitej śmietanki i mieszamy delikatnie łyżką na jednolitą masę.

Wstawiamy do schłodzenia, aby masa stężała.

Warstwa owocowa :

  • 3 szt. kiwi
  • 1 szt. banan
  • 1 puszka brzoskwiń

Wszystkie owoce kroimy w małą kostkę.

Polewa czekoladowa:

  • Tabliczka czekolady
  • 4 łyżki wrzątku

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej lejącej się konsystencji.

Wykonanie:

Na pierwszy spód bezowy wykładamy trochę kremu i rozciągamy go po całym spodzie.

Następnie wykładamy owoce, krem i polewamy polewą czekoladową .

Kładziemy drugi spód bezowy, krem i warstwa owoców .

Na koniec masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki dookoła,na sam wierzch polewamy polewą w nieregularnych kierunkach.

Smacznego.

 


Smacznie, zdrowo i sportowo

Kto jest Online

Odwiedza nas 2564 gości oraz 0 użytkowników.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com