Wykonanie: Jarosław Chrzanowski, 2bt
Składniki:
Beza
- 4 szt. białka jaj
- 0.5 szkl. cukru
- 2 łyżki soku z cytryn
Do miski wybijamy białka, ubijamy je do powstania sztywnej piany. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i sok z cytryny.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy 2 cienkie spody bezowe tej samej średnicy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 0C, po włożeniu bezy należy obniżyć temperaturę do 100 0C.
Piec ok. 40 – 50 minut.
Spody ostudzić.
Krem:
- 500 g śmietanki 36 %
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru.
W drugiej miseczce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na kogelmogel.
Kogelmogel dodajemy do ubitej śmietanki i mieszamy delikatnie łyżką na jednolitą masę.
Wstawiamy do schłodzenia, aby masa stężała.
Warstwa owocowa :
- 3 szt. kiwi
- 1 szt. banan
- 1 puszka brzoskwiń
Wszystkie owoce kroimy w małą kostkę.
Polewa czekoladowa:
- Tabliczka czekolady
- 4 łyżki wrzątku
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej lejącej się konsystencji.
Wykonanie:
Na pierwszy spód bezowy wykładamy trochę kremu i rozciągamy go po całym spodzie.
Następnie wykładamy owoce, krem i polewamy polewą czekoladową .
Kładziemy drugi spód bezowy, krem i warstwa owoców .
Na koniec masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki dookoła,na sam wierzch polewamy polewą w nieregularnych kierunkach.
Smacznego.