Mini-książka kucharska stażystów Leonardo 2014
Stażyści Leonardo życzą smacznego!
Szkolenie z zakresu mięsa drobiowego z udziałem stażystów programu Leonardo da Vinci
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – Technikum nr 1
„Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”
8 czerwca 2014 r. grupa 32 uczniów Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wyrusza do Nicei, aby odbyć 3-tygodniowy staż zawodowy w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT. Uczestnicy projektu „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa” będą godnie reprezentować szkołę, miasto, powiat i kraj, zdobywać wartościowe doświadczenie z zakresu gastronomii i hotelarstwa, podnosić umiejętności językowe (język francuski, w tym zawodowy). Poznają aspekty pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych.
Z radością informujemy o tym, że projekt pt. Professionalism and cultural integration as an effect of the transnational placements / Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży zrealizowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność znalazł się wśród 27 przykładów dobrych praktyk wytypowanych przez polską Narodową Agencję w związku z wdrażanym przez nią projektem miedzyagencyjnym "Work Based Learning and Apprenticeships".
W ramach projektu organizowane będą m. in. konferencje i seminaria, umożliwiające międzynarodową wymianę doświadczeń w zakresie promowania i wdrażania WBL w różnych krajach i systemach edukacji. Pierwsza międzynarodowa konferencja organizowana w ramach projektu odbędzie się w dniach 11-12 lutego 2014 r. w Brukseli.
Tarta Tropézienne - świeża lub zamrożona – stała się symbolem Saint-Tropez i podbiła serca smakoszy na całym świecie. Francuski rarytas jest oryginalnym połączeniem ciasta drożdżowego (typu brioche) z kremem budyniowym i maślanym. To słynne ciastko jako pierwszy zaczął wypiekać Alexandre Micka - Polak z pochodzenia, a było to w połowie lat 50-tych. Nasz rodak przybył do Prowansji z USA i w 1945 roku postanowił otworzyć w Saint-Tropez piekarnię. Jednym ze sprzedawanych tam ciast – obok bułek i pizzy - był drożdżowiec z cukrem i kremem, przygotowywany wg przepisu, który Alexandre otrzymał od swojej polskiej prababki.
Z czasem piekarnia na Placu de la Mairie stała się znana w całej Francji, a stało się to – w dużej mierze - za sprawą przypadku. W 1955 roku Roger Vadim - scenarzysta i reżyser filmowy, jeden z pionierów francuskiej nowej fali – pojawił się w Saint-Tropez, aby rozpocząć zdjęcia do filmu „I Bóg stworzył kobietę”. Chciał wypromować młodą aktorkę - Brigitte Bardot, u boku której zagrał Jean-Louis Trintignant. Film, zaliczany obecnie do klasyki kina, zmienił wizerunek Saint-Tropez – z rybackiej osady stało się znanym na całym świecie ośrodkiem urlopowym i najbardziej modnym miejscem na Lazurowym Wybrzeżu. Sławę zyskała także Brigitte Bardot, o której Charles de Gaulle mówił, że była „francuskim artykułem eksportowym równie ważnym, jak samochody Renault”.
Popularność nie ominęła również Tarty Tropézienne. Alexandre Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej Vadima. Wtedy to właśnie na deser zaserwował swoje polskie ciasto. Brigitte Bardot doceniła oryginalną tartę. Młoda gwiazda miała podobno powiedzieć: „Dlaczego nie nazwie pan ciasta tartą z Saint-Tropez?”
Zatem bez wątpienia tarta zawdzięcza swój sukces aktorce, która nie zaprzecza, że nazwa deseru była jej pomysłem. Alexandre Micka zarejestrował swój patent pod nazwą „TROPÉZIENNE PIE”, a specjał szybko zyskał popularność w całej Europie.
Tartę Tropézienne polecają także stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Marcin Romanowicz i Dawid Miszalski, którzy poznali tajniki przygotowania ciasta, odbywając praktykę zawodową w nicejskiej restauracji O’Staff.
mgr Anna Wrona
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie
Kolejny projekt Leonardo zakończony
16 października 2013 r. w Zespole Szkół nr 1 odbyła się szczególna uroczystość. Nadszedł bowiem czas na podsumowanie projektu „Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży”, realizowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT Mobilność.
Organizację goszczącą reprezentował Honorowy Konsul Polski w Nicei – Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Jolantą. Zaproszenie wystosowane przez stażystów przyjął również Starosta Grodziski – Marek Wieżbicki. Na spotkanie podsumowujące przybyli także rodzice uczestników projektu oraz przedstawiciele lokalnych mediów. W progach szkoły zgromadzonych powitał Dyrektor ZS nr 1 – Andrzej Okurowski.
Stażystom wręczono dokumenty, potwierdzające odbycie praktyki w nicejskich restauracjach i hotelach, jak również uzyskanie kwalifikacji zawodowych, kulturowych, językowych i społecznych – Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć (ECVET).
W programie uroczystości znalazła się także projekcja filmu, prezentującego przebieg stażu.
Po zakończeniu części oficjalnej młodzież zaprosiła gości na prowansalski poczęstunek, który przygotowała, korzystając z receptur przywiezionych z Francji. Serwowano, m.in. SAŁATKĘ NICEJSKĄ, RATATOUILLE, TARTY WYTRAWNE I OWOCOWE, MUS CZEKOLADOWY czy PANNA COTTĘ.
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim
koordynator projektu
W przepięknym malowniczo położonym pośród wzgórz Prowansji miasteczku Villeneuve-Loubet, odległym 15 km na zachód od Nicei znajduje się Muzeum Sztuki Kulinarnej im. Augusta Escoffiera (1846-1935), które zwiedzali tegoroczni stażyści Programu Leonardo da Vinci "Uczenie się przez całe życie".
Powołane w 1966 roku i finansowane przez Fundację im. A. Escoffiera muzeum mieści się w domu, w którym urodził się i spędził swoje dzieciństwo najsłynniejszy francuski kucharz wszechczasów. Nazywany „królem kucharzy i kucharzem królów” August Escoffier dokonał rewolucji w sztuce kulinarnej. Do jego zasług należy uproszczenie i uporządkowanie zasad kuchni klasycznej, a także wprowadzenie systemu brygadowego w kuchni.
„Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży”
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
Nicejskie podsumowania
Od lat ciekawa oferta edukacyjna to priorytet Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
ZS nr 1 jest szkołą nowoczesną, otwartą na nowe wyzwania, poszukującą atrakcyjnych i skutecznych rozwiązań, których cel to właściwe przygotowanie młodzieży do kontynuowania nauki na wyższych uczelniach i samodzielnego funkcjonowania na krajowym oraz europejskim rynku pracy.
Uczniom zależy na uzyskaniu kwalifikacji - potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem - umożliwiających znalezienie w przyszłości atrakcyjnego miejsca pracy. Chcą także zdobyć wiedzę,umiejętności,doświadczenie zawodowe, sprawność we władaniu językiem obcym.
Dlatego Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim z powodzeniem podejmuje działania, służące zwiększeniu skuteczności oraz atrakcyjności szkolenia i kształcenia zawodowego, zapewniając im finansowanie ze środków unijnych.
W czerwcu 2013 r. 32-osobowa grupa uczestników projektu „Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży”, realizowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT Mobilność udała się do Nicei, by w czasie 3-tygodniowego pobytu na Lazurowym Wybrzeżu zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne.
Warto podkreślić fakt, że to już trzecie przedsięwzięcie tego typu sfinalizowane przez ZS nr 1. Szkoła od kilku lat współpracuje bowiem z Honorowym Konsulem Polski w Nicei oraz tamtejszym Stowarzyszeniem Restauratorów(UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR). Do tej pory praktykę w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 96 uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich, a już wkrótce przygotowania do wyjazdu na staż zawodowy rozpocznie kolejna grupa uczestników.
Realizacja projektów mobilnościowych ma pomóc w wykształceniu samodzielnego, pewnego siebie absolwenta, kreatywnego, komunikatywnego, otwartego na świat, konkurencyjnego na rynku pracy i gotowego profesjonalnie wykonywać obowiązki zawodowe.
Stażyści poznali tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, jak również pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego. Sprawniej posługują się językiem francuskim, są komunikatywni, ale jednocześnie widzą potrzebę dalszego rozwijania swoich umiejętności językowych. Stali się także bardziej samodzielni i zaradni.
Warto podkreślić, że francuscy restauratorzy i hotelarze chwalili uczniów ZS nr 1 za dobrą postawę, chęć do pracy i uczenia się, czynione postępy czy obowiązkowość i punktualność. Po zakończeniu praktyki uczestnicy projektu „Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży” otrzymali dokument Europass Mobilność. Trzeba również dodać, że stażyści zdobywali kwalifikacje w ramach ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym).
Pobyt we Francji to przede wszystkim nauka i praca w tamtejszych restauracjach czy hotelach, jak również szlifowanie sprawności językowej. Z drugiej strony to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju i jego kultury.
Będąc w Nicei, uczniowie odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier, spotkali się z przedstawicielem organizacji goszczącej oraz lokalnych mediów.
Niewątpliwą atrakcją był bogaty program kulturowy, obejmujący zwiedzanie Nicei, Monaco, Saint-Tropez, Saint-Paul de Vence i Antibes.
Uczestnicy projektu udali się również do uroczego miasteczka Villeneuve-Loubet, gdzie znajduje się Muzeum Sztuki Kulinarnej im. Augusta Escoffiera - najsłynniejszego francuskiego kucharza, nazywanego „królem kucharzy i kucharzem królów”, który dokonał rewolucji w sztuce kulinarnej.
Po powrocie do kraju stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci upowszechniali rezultaty projektu, m.in., uczestnicząc w warsztatach prowadzonych przez szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji - Luca Dernaucourt, rodowitego Francuza, który swoje ogromne doświadczenie zdobywał w wielu wiodących międzynarodowych hotelach i restauracjach na świecie. W ten sposób uczniowie ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim przygotowywali się do wzięcia udziału w pokazie kulinarnym, który był jedną z atrakcji imprezy „14 lipca 2013 na Francuskiej”, zorganizowanej przez CCIFP Francuską Izbę Przemysłowo-Handlową w Polsce. Nicejscy stażyści asystowali Lucowi Dernaucourt i prezentowali swoje umiejętności kulinarne.
Realizację projektu zakończy, przygotowany przez jego uczestników, prowansalski poczęstunek, na który zostaną zaproszeni rodzice stażystów, przedstawiciele lokalnych władz oraz mediów.
Cieszy fakt, że już wkrótce kolejna grupa uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim będzie zdobywać nowe doświadczenia w nicejskich restauracjach i hotelach, ucząc się od najlepszych. Kandydatom, którzy na początku października przystąpią do pisania testów rekrutacyjnych w ramach projektu „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa” (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT) życzymy powodzenia!
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu
UWAGA!!!
REKRUTACJA uczestników projektu mobilności w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – NICEA 2014 już na początku października.
Zachęcamy do zapoznania się z kryteriami rekrutacyjnymi oraz zakresem materiału, który będzie pomocny w przygotowywaniu się do testów kwalifikacyjnych (zakładka Leonardo).
Odwiedza nas 1866 gości oraz 0 użytkowników.