1. Zagadnienia z j. francuskiego (dla wszystkich kandydatów)
2. Zagadnienia do testu z obsługi konsumenta (dla kierunku technik żywienia i hotelarz - klasy III)
3. Zagadnienia z technologii (dla kierunku kucharz)
REKRUTACJA – Leonardo da Vinci 2013/2014
(staż zawodowy w Nicei)
2013-1-PL1-LEO01-37758
Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii
i hotelarstwa
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej
w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność
- Zainteresowanie planowanym stażem
- Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
- Poziom opanowania języka francuskiego
- Średnia ocena z przedmiotów zawodowych po II semestrze
- Ocena zachowania
- Sytuacja materialna i rodzinna
- Zapewnienie równych szans dziewczętom i chłopcom
- Test językowy – język francuski
- Test zawodowy(sprawdzający ogólną wiedzę z obowiązkowych przedmiotów zawodowych)
- Rozmowa kwalifikacyjna(predyspozycje kandydata;zainteresowanie stażem)
- test językowy 60 pkt.
- test zawodowy 60 pkt.
- ocena zachowania od 0 do 5 pkt.(wzorowa 5 pkt.,bdb 4 pkt.,dobra 3 pkt.,
- poprawna 2 pkt.,nieodpowiednia 1 pkt, naganna 0 pkt.)
- średnia ocena z przedmiotów zawodowych od 0 do 10 pkt.: śr.6,0 10 pkt;(5,5-5,99) 9 pkt;(5-5,49) 8pkt;(4,5-4,99) 7 pkt;(4-4,49) 6 pkt;(3,5-3,99) 5 pkt;(3-3,49) 4 pkt;(2,5-2,99) 3 pkt;(2-2,49) 2 pkt;(1,5-1,99) 1 pkt; poniżej 0 pkt.
- rozmowa kwalifikacyjna od 0 do 5 pkt.
- W sumie kandydat może uzyskać 140 pkt.
Obowiązujące szkolenia to:
*Językowe (50 godz. na uczestnika)
*Kulturowe (6 godz.)
*Pedagogiczne (6 godz.)
*BHP (2 godz.)
Wszelkich informacji nt. realizowanego projektu udzielają:
koordynator projektu p. Anna Wrona
członkowie zespołu projektowego p. Katarzyna Wiśniewska i p. Marcin Michaluk.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w rekrutacji!
1 czerwca 2013r. stażyści Programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci wraz z harcerzami z hufca zostali zaproszeni przez Stowarzyszenie na Rzecz Zdrowego Stylu Życia "Tylko Naturalnie" (http://www.tylkonaturalnie.pl) do promowania zdrowego odżywiania i aktywności sportowej.
Uczniowie pod opieką pomysłodawczyni Stowarzyszenia - Pani Magdaleny Kaczmarek i jego członkiń - Pani Julity Kaczmarek i Krystyny Michniewskiej częstowali dzieci zdrowymi przekąskami oraz zachęcali do uczestnictwa w ciekawych zabawach podwórkowych.
Stażyści Programu Leonardo da Vinci zaprezentowali także teatrzyk o zdrowym stylu życia. Przedstawienie jest częścią kampanii edukacyjnej Witka i Aminki, dedykowanej dzieciom w wieku przedszkolnym i szkolnym.
W niedzielę – 14 lipca ulica Francuska na Saskiej Kępie zamieniła się w miasteczko ze stoiskami handlowymi i licznymi atrakcjami. Okazją ku temu stało się narodowe święto Francji. Podczas festynu zaprezentowano francuską gastronomię, kulturę, sport, modę oraz obecnych w Polsce inwestorów.
Na ulicy Francuskiej powstała scena, na której przez cały dzień odbywały się pokazy i animacje, m.in. finał konkursu piosenki francuskiej, wywiady ze znanymi Polakami nt. Francji, pokaz mody, a także pokaz kulinarny z udziałem uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim - stażystów Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.
Nasi stażyści, którzy w czerwcu zdobywali doświadczenie zawodowe w restauracjach i hotelach na terenie Nicei dzielnie asystowali Lucowi Dernaucourt – szefowi kuchni z warszawskiej restauracji Le Connaisseur i prezentowali swoje umiejętności kulinarne.
Organizatorem uroczystości była Francuska Izba Przemysłowo-Handlowa w Polsce (CCIFP), której serdecznie dziękujemy za zaproszenie do wzięcia udziału w imprezie. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z festynu.
W środę – 10 lipca 2013 r. grupa stażystów Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci szlifowała swoje kulinarne umiejętności w warszawskiej restauracji Le Connaisseur, specjalizującej się w kuchni francuskiej. Ćwiczenia prowadził szef kuchni - Luc Dernaucourt, rodowity Francuz, który swoje ogromne doświadczenie zdobywał w wielu wiodących międzynarodowych hotelach i restauracjach na świecie.
W ten sposób uczniowie, którzy niedawno odbyli praktykę zawodową w Nicei przygotowywali się do wzięcia udziału w pokazie kulinarnym, który będzie jedną z atrakcji imprezy 14 lipca 2013 na Francuskiej. Organizatorem uroczystości jest CCIFP Francuska Izba Przemysłowo-Handlowa w Polsce.
Nasi stażyści, bogaci w nicejskie doświadczenia, będą asystować Lucowi Dernaucourt i prezentować swoje umiejętności kulinarne. Zdjęcia do obejrzenia w galerii Leonardo.
W niedzielę – 9 czerwca 2013 r. grupa 32 uczniów Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 rozpoczęła staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Uczestnicy Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT zdążyli już złożyć wizytę w Szkole Gastronomiczno-Turystyczno-Hotelarskiej Lycée Paul Augier i wysłuchać wykładu dyrektora na temat systemu szkolnego we Francji. Obserwowali pracę francuskich kolegów w pracowniach gastronomicznych. Zobaczyli również przygotowania do praktycznego egzaminu zawodowego z obsługi konsumenta oraz szkolną restaurację pedagogiczną.
Wygraliśmy konkurs - Nicea zdobyta!
Miło nam poinformować o tym, że projekt „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”, złożony w Konkursie 2013 w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT znalazł się na 8 miejscu wśród 122 projektów zatwierdzonych do realizacji.
Do Narodowej Agencji wpłynęło 711 wniosków na projekty mobilności, a my jesteśmy w ścisłej czołówce laureatów.
Zatem szansę na spotkanie z kulturą francuską, zdobywanie cennego doświadczenia zawodowego i szkolenie umiejętności językowych będą mieć kolejni uczniowie Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1.
Rekrutacja uczestników przewidziana jest na wrzesień 2013 r. Mogą przystąpić do niej uczniowie z klas II i III Technikum nr 1, uczący się języka francuskiego.
Serdecznie zapraszamy!
9 czerwca 2013 r. to dzień wyjazdu 32-osobowej grupy uczestników projektu "Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży" do słonecznej i przyjaznej nam Nicei.
Na uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich ZS nr 1 czekają już francuscy praktykodawcy – nicejscy restauratorzy i hotelarze.
Stażyści Programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci Mobilność IVT w czasie 3-tygodniowego pobytu na Lazurowym Wybrzeżu będą zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne. Znajdą również czas na zwiedzanie Nicei oraz regionu.
Jednym z punktów bogatego programu kulturowego jest Saint-Paul-de-Vence - zabytkowe, otoczone murami, urocze miasteczko o bogatych tradycjach artystycznych. Charakteryzuje się wąskimi, krętymi uliczkami, licznymi galeriami, a także porośniętymi kwiatami kamiennymi domami. Spacerując po Saint-Paul-de-Vence można podziwiać średniowieczne fortyfikacje miejskie czy romańską kolegiatę. To tutaj artystycznych inspiracji poszukiwali wielcy twórcy - Henri Matisse, Marc Chagall, Pierre-Auguste Renoir.
Nasi stażyści odwiedzą też Antibes, Grasse, Saint-Tropez i Monaco. Czeka więc na nich niezapomniana przygoda.
Szansę na spotkanie z kulturą francuską, zdobywanie cennego doświadczenia zawodowego i szkolenie umiejętności językowych będą mieć również kolejni uczniowie Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1. Miło nam bowiem poinformować o tym, że projekt "Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa", złożony w Konkursie 2013 w ramach Programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci IVT znalazł się na 8 miejscu wśród 122 projektów zatwierdzonych do realizacji.
Do Narodowej Agencji wpłynęło 711 wniosków na projekty mobilności, a my jesteśmy w ścisłej czołówce laureatów.
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu
Odwiedza nas 1698 gości oraz 0 użytkowników.